Цвета Караянчева: ГЕРБ е единствената алтернатива на ДПС в смесените региони

-Г-жо Караянчева, доколко ГЕРБ е фактор в смесените райони?

-Категорично ГЕРБ е единствената реална алтернатива на ДПС в смесените райони. От самото ни възникване – първо като движение, после като партия, сме полагали огромни усилия, упорство, а понякога и чист кураж да стъпим във всяко населено място в областта, да привличаме симпатизанти от всички етноси, да отправяме послания за едно по-справедливо бъдеще за всички. През 90-те години БСП пробваха националистическата карта. Това отблъсна много хора, защото ние сме свикнали да живеем в мир и разбирателство и винаги ще отстояваме тези свои ценности. Със сформирането на тройната коалиция, социалистите сякаш „вдигнаха ръце“ от региона. От 2017 г. при всеки вот сменят водача на листата, сякаш на принципа „който се навие“. Бързам да уточня, че уважавам настоящия водач на листата им – наш съгражданин и директор на най-голямото училище в областта. Останалите партии сякаш не проявяват сериозни амбиции, или разчитат на успех, благодарение на някаква вълна на национално ниво, без да създават стабилни структури на място. Водачите идват за малко, изговарят си опорните точки, предлагат по някой перформанс и си обират крушите. Ние сме единствената партия извън ДПС, която има общински съветници във всичките седем общини. Издигаме собствени кандидати на всички местни избори, дори в села, където очакваме 80% вот за ДПС. Стараем се да имаме постоянно и видимо присъствие, за да знаят всички, че алтернатива има. Благодарение на това на последните кметски избори в Кърджали само неколкостотин гласа не ни достигнаха за балотаж срещу несменяемия Хасан Азис.

-Кой е най-наболелият проблем за Кърджали, по който искате да работите?

-Всеки в Кърджали, независимо от пол, занятие или партийни симпатии, ще ви каже, че големият ни проблем е липсата на обходен път. Да, това беше едно от обещанията ни през 2017 г., което остана неизпълнено, въпреки че постигнахме известен напредък. Има готов проект, стартираха и отчуждителните процедури. Ако следващото правителство, което и да е то, продължи с досегашния темп, до една година тази част от сагата може да приключи. Това е един изключително тежък за изграждане път, който трябва да стъпи върху 14 колони, издигнати в язовир „Студен кладенец“, и ще струва над 150 милиона лева. Разбирам, че на много наши сънародници това ще им се стори доста висока цена за удобството на един сравнително малък областен център, но искам да ги уверя, че не говорим просто за удобство. Въпросът е от огромна важност за нас, тъй като в момента целият тежък трафик по посока Маказа минава през центъра на града.

-Как си обяснявате по-ниските резултати за партията в област Кърджали на вота на 11 юли?

-С колегите от ГЕРБ-Кърджали направихме сериозен анализ на резултатите още преди три месеца. Ние все така оставаме втора политическа сила и нямаме отстъпление от тази позиция. Но има много още какво да се желае. Имаме още потенциал. Но да, резултатът ни беше по-нисък. Едната причина, разбира се, е „страхът“ от новия начин на гласуване. Машините отблъснаха някои съграждани, въпреки усилията ни по време на кампанията да покажем как се работи с тях. Все пак не бяхме най-засегнатата от този проблем партия в района. Друга по-важна причина бе демонстративната репресия, на която бяха подложени наши членове и симпатизанти, особено в по-малките населени места. Имаше хора, показно арестувани и разкарвани с белезници. Хора, към които не просто липсваха обвинения, а дори не им бяха снети показания впоследствие. Хващат те, унижават те пред съседите, престояваш в някаква стая известно време и после те пускат да си вървиш. Това беше класически полицейски тормоз над абсолютно невинни хора, упражняван безнаказано само и единствено заради политическите им симпатии. Ще продължим да се борим инициаторите на този произвол да не се измъкнат ненаказани. Но методът проработи и доста хора се уплашиха да гласуват за нас. И не на последно място, не направихме необходимото да стигнем достатъчно убедително до най-младите гласоподаватели. Те се подведоха в голямата си част по една популистка вълна в национален мащаб. Слабост, която трябва да преодолеем.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини