Най-малко 8 души загинаха при наводнения в Турция

Най-малко осем човека са загинали при наводненията в Турция, които продължават втори ден. Още няколко са безследно изчезнали, съобщава телевизия "Вести".

Покрайнините на Истанбул са под вода, няколко хиляди къщи са наводнени, разрушени са мостове и пътища. Големи автомагистрали, съединяващи Турция с Гърция и България са затворени. Десетки автомобили са били повлечени от водната стихия, пише агенция "КРОСС".

В много селища има разрушени мостове, скъсани диги, прекъснато е електрозахранването.

Бедствено е положението в Силиври и Чаталджа. Хеликоптери, строителна техника, пожарни и екипи на Гражданската отбрана спасяват хората.

Червеният полумесец оборудва палатки за по 20 хиляди души, където вечер и сутрин се раздава храна на постещите през Рамазана.
В Тракийския регион, където първо удариха валежите, са загинали 9 души, а според други източници 10. Има хора в неизвестност, нанесени са огромни материални щети.

Валежите от снощи се прехвърлиха към азиатския бряг на Истанбул. От валийството предупредиха гражданите да бъдат внимателни.
Екипите на Гражданската отбрана са приведени в повишена готовност. Прехвърля се техника и жива сила от незасегнатите региони.
Днес се очакват силни валежи в Бурса, Ялова, Коджаели, където също има опасност от наводнения.

Местен жител разказва: "Всичко стана много бързо. Вода, висока близо два метра преобърна колата и я потопи за няколко минути". 

Хората от пострадалите райони се евакуират с вертолети. В борбата със стихията участват не само спасители, но и части от турската армия. Според синоптиците, подобряване на времето се очаква след няколко дни.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини