Майкъл Шийлдс на свобода

нглийският хулиган Майкъл Шийлдс бе освободен от затвора, след като министърът на правосъдието на Великобритания Джак Строу го помилва.

22-годишният Шийлдс, който се опита да убие българския барман Мартин Георгиев през 2005 година, бе осъден на десет години затвор и бе екстрадиран да излежи присъдата си в британски затвор. Той прекара зад решетките четири години и половина, но днес бе освободен след решение на британското правителство.

През месец юли тази година, Строу заяви, че Шийлдс и неговите адвокати имат време до края на месец август да го убедят на 100%, че Шийлдс е невинен. Строу обяви днес официално, че новите доказателства, които са му били предоставени, са го убедили, че запалянкото на Ливърпул е невинен. Различни хора, които се занимаваха през последните години с кампанията по освобождаването на Шийлдс, се събраха пред дома на семейство Шийлдс в Едж Хил за да празнуват заедно с майката на хулигана Мария и неговия баща - Майкъл - старши.

Новината за освобождаването на англичанина става факт, след като Строу проведе разговори със семейството на Шийлдс и лидера на лейбъристите в Ливърпул Джо Абдерсън на 28 август. Министърът на правосъдието бе подложен на сериозно напрежение от страна на членовете на Парламента от град Ливърпул, както и от редица британски организации да освободи фена на Ливърпул.

LiveNews припомня, че в началото на месец юли Министерството на правосъдието на Великобритания отказа да помилва фена на Ливърпул. От кабинета на Джак Строу обявиха тогава, че молбата за предсрочно освобождаване на Майкъл Шийлдс е отхвърлена. Строу взе решението в съответствие с постановлението на Висшия съд от 17 декември 2008 година, според което за да се направи помилване, трябва да има неоспорими доказателства, че Шийлдс е морално и технически невинен. Хулиганът от агитката на Ливърпул за малко не уби българския барман Мартин Георгиев през 2005 година, след което бе осъден в страната ни на 15 години затвор, но бе върнат да излежава остатъка от присъдата в своята родина.

Неговата присъда бе намалена на 10 години след обжалването, а днес той бе помилван от своето правителство.

Източник: livenews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини