Тестване на децата в училище - те го приемат на игра

Изображение 1 от 6

    Днес е вторият ден, в който част от учениците от 1-ви до 4-ти клас могат да се обучават присъствено, ако родителите им са дали съгласие децата да бъдат тествани за коронавирус с бързи антигенни тестове в класните стаи.

    Присъствахме на тестването на малчуганите във 2 В клас на ОУ "Алеко Константинов", които днес са за първи ден в училище, защото по-късно бяха събрали нужните 50% съгласия за тестване на малките ученици.

    Цялата процедура по извършването на тестовете бе извършена в порядъка на 10-15 минути, бяха тествани 13 дечица и всички дадоха отрицателен резултат за коронавирусна инфекция. Децата първоначално наблюдава с любопитство приготовленията от двете учителки и един доброволец от родителите, който се отзова в подкрепа за по-бързото изпълнение на процедурата.

    Тестовете са от типа с фунийка, в която децата трябва да отделят слюнка, и след като в епруветката се събере достатъчно секрет, той се смесва с реактива от друга тубичка и се разклаща енергично. 3 капки от разтвора се капват върху тест-плочката, след което в рамките на няколко минути теста показва резултат. При тестването на 2 В клас нямаше нито един неуспешен тест, който трябва да бъде повторен, всички деца видяха по една чертичка върху тест-плочката. След като се появят резултатите, персонала събира всички елементи на тестването, децата забърсват чиновете си с мокри кърпички и след това с друга кърпичка ръцете си. Всички елементи на теста, както и кърпичките, се събират в чувал, който се завързва и отнася от обслужващия персонал.

    След като децата видяха, че няма нищо притеснително в извършването на теста, го приеха като забавление, взеха участие в разопаковането на тест-плочките и с нетърпение чакаха да видят колко чертички ще се покажат върху на плочката им. След извършването на процедурата разпитахме децата дали има нещо притеснително в тестването, всички бяха единодушни, че е било забавно и ще се тестват пак без да има притеснение, а само забавление. Предполагаме, че тестването ще се извършва все по-лесно и по-бързо, след като бъде извършено 2-3 пъти.

    Все повече родители подават декларации за съгласие и се увеличава броя на паралелките които се завръщат присъствено в училище. Тези родителите, които до момента не са декларирали съгласие за тестване на децата им в клас, могат да го направят по всяко време в администрацията на съответното училище, като така децата ще могат да се завърнат присъствено, ако има съгласие от поне 50% за децата в съответната паралелка. Всички останали деца ще продължат да се обучават асинхронно по интернет. Добре дошли са и всички доброволци, които искат да окажат съдействие на учителите за извършването на процедурата, само трябва да подадат декларация за съгласие и да притежават и представят зелен сертификат.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини