Ню Йорк в извънредно положение

Губернаторката на щата Ню Йорк Кати Хоукъл обяви извънредно положение до 15 януари заради COVID-19.

В указа си Хоукъл изтъква като причина растящия брой случаи на заразяване и хоспитализации, но не споменава новия вариант "Омикрон", регистриран първо в Южна Африка на 24 ноември. Пробата е взета на 9 ноември. Случаи на заразени с него вече има в Ботсвана, Белгия, Хонконг и Израел.

В САЩ не е констатиран случай на новия мутирал вариант на вируса, но президентът Джо Байдън ограничи пътуванията от Южна Африка и 7 други страни в региона от понеделник. Пътуващи от Южна Африка, Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Свазиленд, Мозамбик и Малави няма да могат да влизат в САЩ – действие, дублиращо взетото от ЕС.

Действията на Хоукъл целят увеличаване капацитета на болниците. Указът ù предвижда използването на система за гъвкавост, която позволява на Министерството на здравеопазването да ограничава неспешни болнични процедури, когато болниците разполагат с по-малко от 10% легловата си база. Обявени са и спешни стъпки за разширяване на болничния капацитет.

"Ваксината остава едно от най-големите ни оръжия в борбата с пандемията и аз насърчавам всеки жител на Ню Йорк да се ваксинира и да получи бустер, ако е напълно ваксиниран", призовава губернаторът на Ню Йорк.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини