Димитровградчани вдишаха поредното завишение със SO2

Днес отново в обедните часове от АИС в Димитровград е регистрирано 29-тото поредно превишение на допустимите средночасови норми на вредния за околната среда и човешкото здраве серен диоксид. С това превишение за последните 7 месеца, бригадирският град е бил обгазяван със SO2 с 5 пъти в повече, от допустимите 24 обгазявания за една календарна година.

До този момент институциите в страната не са успели да наложат адекватни мерки, за да бъде предотвратено замърсяването на въздуха в града и околните селища. Припомняме, че проблемите с обгазяването започнаха от май месец тази година, от когато заработи и местната топлоцентрала ТЕЦ "Марица 3", която работи основно на въглища, които пък от своя страна при изгаряне са основния замърсител със серен диоксид.

Поради неефективните действия на Регионалната инспекция по околната среда и водите – гр. Хасково (РИОСВ) за защита на живота и здравето на жителите на град Димитровград, както и околните селища, включително областния град, димитровградчани тази неделя излизат отново на протест, за да защитят правото си на чист въздух.

РИОСВ до момента не са установили категорично, кой е замърсителят със серен диоксид на въздуха в Димитровград, като това попада единствено в техните задължения и правомощия. Но докато те търсят източника на вредния газ, жителите на Димитровград и околностите продължават да дишат вреден за здравето въздух, както вече писахме.

Има проблем, няма виновен

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    0
    0
    7 -6
    16:22, 2 дек 2021
    Каквото искайте си коментирайте за въздуха. Каквото искат да измерват тези станции. Все си е тая. С новата власт вече са недосегаеми и Химкомбината и ТЕЦа. Защо? Защото осигуряват 1000 работни места в Димитровград и село Добрич.
  • 2
    Ол
    олю
    6 0
    16:26, 2 дек 2021
    Ами те ще ги глобяват по няколко хиляди лева а ние ще дишаме. Тяхните печалби са няколко стотин хиляди. Всеки на мястото на така наречените проКуристи ще казва да го духат. Да го дишат!
  • 3
    Тя
    тя
    5 -1
    16:28, 2 дек 2021
    Защо РИОСВ не се активират истински? ГЕРБ ли са или са от Почтените? ТЕЦа е Почтен а Комбината е ГЕРБ.
  • 4
    Ам
    ами неохим?
    10 -2
    16:37, 2 дек 2021
    А защо нищо не казахте за отровата, която сипе НЕОХИМ над града? Тровят водата (доказателство - умрелите животни преди около година), а за въздуха да не говорим...това с ТЕЦ-а намирисва на платена работа.
  • 5
    Мо
    Морко
    1 -11
    20:51, 2 дек 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 6
    Ка
    Камелия
    9 -1
    22:35, 2 дек 2021
    Следващия протест трябва да е в работно време и да пред РИОСВ в Хасково.Там е проблема.Не е луд който яде баницата.Как да не могат да установят кой е замърсителя? Или и те като Семерджиев цоцат от две места.Като не могат да се справят,да си ходят.За какво им плащаме заплатите.Или да си вършат работата или да се махат.
  • 7
    Аз
    Аз
    10 0
    02:47, 3 дек 2021
    Имаме малоумен и алчен кмет,и резултата е налице.
  • 8
    Ш
    Ш
    3 0
    15:21, 3 дек 2021
    Айде затваряйте го тоя нео хим, кво ги търпите тея боклуци. Чакате децата ви да развият рак ли ?
Последни новини