Има проблем, няма виновен - позиция на ТЕЦ-а и РИОСВ

В Димитровград явно има проблем с качеството на атмосферния въздух (КАВ) и замърсяването със серен диоксид (SO2), който вреди на човешкото здраве и на околната среда, което се доказва освен от оплакванията на жителите на града, но и от данните на автоматичната измервателна станция „Раковски“ в центъра на града. От края на май месец (когато възстановява работа местният ТЕЦ) до днешна дата има 20 превишавания на средночасовите норми за пределна концентрация на SO2 във въздуха, някои от които в пъти над алармения праг, при максимум допустими 24 пъти за календарна година. 2 са и превишавания на среднодневните норми, при допустими 3 на годишна база. Вниманието ни към проблема се насочи след преминаването на алармения праг за концентрация на серен диоксид на 28 юли т.г., когато в пъти бе преминато максималното количество от 500 микрограма на SO2 в 3 поредни часа, което предизвика алармено предупреждение на населението.

Какво се случи от тогава до момента?

За да проследите събитията по темата, вижте нашата рубрика:

Новини по горещата тема: Превишаване на допустимите нива на серен диоксид (SO2) в Димитровград (15)

След алармата за серен диоксид в Димитровград, по настояване на градоначалника в града е била позиционирана мобилна станция за измерване на КАВ. По информация от РИОСВ - Хасково, станцията, която е била разположена на 30.07.2021г. за десетина дни в района на ТЕЦ-а, не е отчела завишения на нормите на SO2.

След неколкократни превишения на средночасовете норми, за които ви алармирахме редовно, и след множество сигнали от гражданите, кметът на Димитровград Иво Димов изпрати писмо до РИОСВ - Хасково и ръководството на ТЕЦ-а, за предприетите действия от страна на регионалната инспекция за опазването на околната среда и живота и здравето на хората.

Въпреки проверките и реакцията на институциите, превишаването на допустимите средночасови стойности продължи, за което сигнализирахме редовно. На 21 септември кметът на града отново пусна остро писмо до регионалната инспекция, с искане за преразглеждане на Комплексното разрешително на централата и евентуално спиране на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, до отстраняване на проблемите, водещи до замърсяването на въздуха в града. Тази реакция на градоначалника предизвика нова проверка в ТЕЦ-а с представители и на Общината и среща между институциите, от която резултатът за нас е спорен, че може да доведе до подобряване на положението.

Резултатът от срещата, предоставен до медиите бе, че отново в Димитровград ще бъде позиционирана мобилна автоматична станция за анализ на въздуха и че Общината ще има възможност да монтира допълнителни монитори в различни точки на града, които да правят анализ на въздуха, което единствено води до получаване на информация за проблема, а не до неговото разрешаване.

До тук с това какво се случи до момента и сега ще ви разкажем какво разбрахме:

Изпратихме въпроси до РИОСВ - Хасково, отговорите на които са били съгласувани с ИАОС (пълният текст може да прочетете от ТУК), разговаряхме и с юрист-консулта на ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград и зам. председател на ОбС - Димитровград Юлиан Семерджиев, потърсихме мнението и на експерт от сферата на мониторинга на околната среда и атмосферния въздух и бивш служител на изпълнителната агенция, чието име за сега няма да споменаваме.

На въпроса - Кой според РИОСВ е основния замърсител със серен диоксид на територията на Димитровград?,  от инспекцията отговарят:

"Регионалната инспекция по околна среда Хасково, няма как да конкретизира, кой е основният замърсител със серен диоксид за община Димитровград. Факт е, че от измерванията на автоматична измервателна станция (АИС) „Раковски“, гр. Димитровград са регистрирани превишения на средночасовата норма от 350 µg/m3 за серния диоксид." В краткост от инспекцията поясняват, че не могат да посочат категорично, като единствен замърсител със SO2 ТЕЦ-а, защото АИС отчита КАВ в града, а не това, което изпуска комина на централата и замърсяването може да има и друг/и източници. В отговора се допълва, че по време на проверките, енергийният блок на централата работи в нормален режим и че като гориво се използват само въглища. Пречиствателните съоръжения – електрофилтри и сероочистваща инсталация, работят в нормален режим. Моментните стойности на контролираните показатели серен диоксид, азотни оксиди и прах, отчитани от системата за непрекъснати измервания в комина на ТЕЦ-а не превишават регламентираните норми за допустими емисии. Тук искаме само да поясним, че по наша информация "системата за непрекъснати измервания" е собственост на самия ТЕЦ, а не на агенцията.

На този въпрос и отговорът на Семерджиев бе подобен, той заяви че "ТЕЦ-а има принос, но не е единственият източник на замърсяването със серен диоксид, защото контролният орган не може безспорно да установи източника на замърсяване, защото го установява с една станция в града, до която могат да достигнат замърсявания от различни източници." Според юрист-консулта на предприятието, на нивата на SO2 в града могат да повлияят различни източници, като пожари и емисии на други централи, които са придвижени чрез въздушните течения и попадат в центъра на Димитровград и там биват отчитани от АИС за следене на КАВ.

Според Семерджиев, данните от АИС не са напълно показателни за качеството на въздуха в Димитровград, заради мястото на което е постоянно позиционирана, а именно в центъра на града, между сгради и без достатъчна циркулация на въздух, което водело до застояване на въздуха и по-продължително отчитане на замърсяване.

По този въпрос разговаряхме и със специалист по темета, който изрази мнение, че е напълно възможно въздушни маси да доставят замърсен въздух в Димитровград, примерно от топлоелектрическа централа ТЕЦ „Марица-изток 1“ град гр. Гълъбово, което е и установявано през годините. Но опроверга мнението, изразено от Семерджиев, че мястото на АИС е компрометирано за което каза, че са правени изследвания преди около 10 години, когато замърсяването от димитровградския ТЕЦ отново е било сериозно и се е стигнало дори до съд и прокуратура. В това време ТЕЦ-а е поставил и въпроса, че данните от АИС не са надеждни поради местоположението й. След повдигането на въпроса от ИАОС, са направили измервания в Димитровград, за да направят заключение дали наистина има нужда от преместването на станцията. След извършени замервания в 3 различни точки на града от ИАОС, чрез мобилна станция за период от около седмица и съпоставяне на данните и показанията от мобилната и от стационарната станция са заключили, че показанията са идентични до нормалния процент на отклонение и позицията на станцията не оказва влияние върху показанията от нея. Реално погледнато, целта на станцията е да следи качеството на въздуха, който дишат жителите на града и най-логичното нещо е местоположението й да е в градска среда, обитавана от хора.

Какви действия е предприемала, предприема и ще предприеме РИОСВ за опазване живота и здравето на жителите на общината?

РИОСВ извършва проверки на оператора ТЕЦ „Марица 3“ АД, както и от страна на Регионалната инспекция са били предприети и допълнителни действия, като позициониране на мобилна измервателна станция (МАС) в гр. Димитровград на 30.07.2021г в 18,30ч, до 11.08.2021г, като данните от нея са в норма. В този период, според стационарната АИС има превишаване на нивата за серен диоксид на 31.07.2021г. в 13:00часа от близо 550µg/m3 при допустима средночасова норма от 350 µg/m3, което за наше учудване по информацията на РИОСВ не е било отчетено от мобилната станция, като разстоянието между 2 станции е около 2км. в права линия.

На 23.08.2021г експерти от РИОСВ-Хасково съвместно с РЛ-Ст. Загора са провели емисионен контрол на изпускащо устройство Комин 1 (Бел.ред. - ниския комин на ТЕЦ-а) по показатели прах, азотни оксиди и серен диоксид. Измерването е започнало в 12 ч. и е приключило в 15,30ч. Резултатите от емисионното измерване са показали, че се спазват нормите за допустими емисии, регламентирани в издаденото на оператора Комплексно разрешително № 41-Н1-И0-А1/2016 г.

Следващата стъпка от инспекцията е била провеждане на работна среща на 29.09.2021г., с цел преразглеждане условията по издаденото Комплексно разрешително за работата на ТЕЦ „Марица 3“ АД и внасяне на необходимите промени, за резултата от която ви информирахме.

При допустимо максимум 24 пъти превишаване на средночасовите норми на серен диоксид за календарна година,  колко пъти е била превишавана границата от 350 µg/m3 за текущата календарна година? Какви са стъпките при достигане на максимално допустимите средночасови превишавания за годината и какво ще предприеме инспекцията?

В тази връзка РИОСВ-Хасково извършва ежечасово онлайн-наблюдение на работната площадка в реално време, както и текущ, превантивен и извънреден контрол на площадката на Оператора.

"От 01.01.2021г до 21.09.2021г от АИС „Раковски“ – гр. Димитровград са отчетени 17 превишения на средночасовата норма от 350 µg/m3 за серния диоксид. Най-вероятно предпоставка за наднормени емисии на серен диоксид са допринесли както прекалено високите температури, измерение в съответните дни, така и липсата на вятър, което възпрепятства разсейването на формираните емисии в атмосферата. При преминаване границата от допустимия брой (24) превишения на средночасовата норма от 350 µg/m3 за серен диоксид за календарна година, РИОСВ – Хасково ще изиска от страна на Община Димитровград, както и от големите оператори на територията на общината, да предприемат действия за актуализиране на програмата за качество на атмосферен въздух съобразно техните компетенции."

Какви са последствията при повече от 3 пъти превишаване на среднодневните норми за годината и колко пъти е била прескочена границата от 125 µg/m3 за денонощие?

"От 01.01.2021г до 21.09.2021г от АИС „Раковски“ – гр. Димитровград са отчетени 2 превишения на средноденонощната норма за опазване на човешкото здраве от 125 µg/m3 на серен диоксид. При достигане на допустимия брой от 3 превишения на средноденонощната норма от 125 µg/m3 серен диоксид за календарна година, РИОСВ – Хасково ще предприеме всички законови действия свързани с актуализиране програмата за качество на атмосферен въздух от община Димитровград, както и ще изиска предприемане на действия от страна на оператора ТЕЦ-а в Димитровград за намаляване мощностите, увеличаване на десулфуризацията, в краен случай и преустановяване на работата."

Според юрист-консулта на ТЕЦ-а Юлиан Семерджиев, в законодателството не са предвидени какви ще бъдат действията на контролния орган при достигане на зададените лимити за превишаване на нормите от 24 средночасови и 3 среднодневни пъти в рамките на една календарна година. Ако това е така и регулаторния орган няма ефикасни действия, които да предприеме, годишните ограничения звучат по-скоро пожелателни, от колкото ограничаващи.

Коментарът от страна на Семерджиев относно оплакванията на граждани, че в Димитровград са се сипали сажди, той отвърна: "Категорично за саждите не може да се каже, че са от ТЕЦ-а, а и реално няма апаратура, която да мери саждите, аз живея тук и не съм виждал сажди, освен веднъж на територията на ТЕЦ-а и това по-скоро не бяха сажди, а бял прах от варовика в сероочистващата система"

Възможно ли е ТЕЦ-а в Димитровград да замърсява въздуха в града поради икономии, свързани със сероочистващата инсталация, поради което и да се изпускат често изгорели газове от високия комин на предприятието?

От направените наблюдения и извършените проверки на място в ТЕЦ „Марица 3“ АД – гр. Димитровград се констатира, че емисиите се изпускат организирано през изпускащо устройство К1, а сероочистващата инсталация функционира в нормален режим при степен на десулфуризация над 97%. От същите не са установени проблеми с нормалното ѝ функциониране. По време на последните проверки на място в периода 20-23.09.2021г. се установи, че централата работи в нормален режим, но се наблюдават единични случаи на изпускане на емисии от изпускащо устройство - Комин № 2 при нормална работа на горивната инсталация. С това си действие операторът не е изпълнил Условие 9.2.2.1 от комплексното разрешително, за което от страна на Регионалната инспекция по околна среда ще бъдат предприети съответните административно наказателни мерки.

Към РИОСВ зададохме и въпрос, дали биха поканили при следващи проверки в предприятието и журналисти, на което отговориха положително, но при условие, че от топлоелектрическата централа са съгласни. На същия въпрос юрист-консултът заяви, че няма практика външни лица да посещават централата, но ще обсъди въпроса с ръководството и ще се застъпи за това, заедно със служители на РИОСВ да се допуснат и журналисти, които да проследят как протичат проверките.

В заключение, от отговорите на РИОСВ, информацията от юрист-консулта на ТЕЦ „Марица 3“ АД – гр. Димитровград, и разговори с експерт в областта разбираме, че до момента никой не може да докаже по категоричен начин дали местната топлоцентрала замърсява със серен диоксид въздуха на Димитровград и всички околни населени места, или замърсяването идва от другаде.

Разбираме, че при условие, че няма категорично доказателство, ръководството на централата не се притеснява, че ще бъде санкционирана за замърсяване на въздуха, а дори при опит за санкция, тя ще отпадне в съда (както показва историята).

Разбираме също така, че не е вкарано в правова рамка, какво се случва при превишаване на допустимите годишни стойности на замърсяване със серен диоксид.

Разбрахме за готовност от страна на ТЕЦ „Марица 3“ АД – гр. Димитровград, да положат усилия в посока намаляване на вредните газове, чрез технологични промени.

Разбрахме, че няма никакви данни какво е положението с качеството на въздуха в околните села и дори в областния град Хасково, при условие, че замърсяването се контролира единствено от посоката и скоростта на вятъра, според специалист в областта. В това отношение знаем, че мястото на торовия завод и ТЕЦ-а са определени въз основа на ветровете, които през по-голяма част от годината са в източна посока от центъра на Димитровград.

Започнахе да се съмняваме, че изпълнителната агенция по околна среда и регионалната инспекция са в състояние да защитят жителите на града и на региона, след като вече повече от 4 месеца предприемат действия, но замърсяването на атмосферния въздух със серен диоксид продължава.


Започнахме да се чудим дали мерките за допълнителни измервания и следене на КАВ чрез мобилна станция и допълнителни датчици не е протакане във времето от страна на централата с някаква неизвестна за нас цел.

Само не разбрахме, след положените усилия от всички страни, дали въздухът в Димитровград ще подобри качеството си в сравнение с последните 4 месеца.

Това в което сме сигурни е, че ние от Dimitrovgrad.BGvesti.NET ще продължим да ви информираме по проблема и ще продължим да търсим информация в полза на околната среда, живота и здравето на жителите на общината.

 

* Сероочистващата система представлява абсорбция със сухо впръскване на каша от алкален сорбент, обикновено гасена вар, която се впръсква в димните газове под формата на фин спрей. От топлината на димните газове водата се изпарява, което води до охлаждане на газовете. Съдържащият се SO2 реагира със сорбент, образувайки твърд продукт без отпадъчни води.

Христо Христозов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Ку
    Кух
    28 -2
    14:06, 3 окт 2021
    Пълен Абсурд! Даже вече не е смешно. Ето това е корупция. Институциите абдикират. Не поемат отговорност. Затова в Европа ни смятат за боклуци. Убиваме собствените си деца за пари. Жалки сме всички - тези които извършват нарушенията и ние които ги търпим.
  • 2
    Ве
    Вени
    20 -2
    14:15, 3 окт 2021
    Щом 4-5 месеца институциите не могат да ни помогнат, явно гражданите трябва да вземем съдбата на нас и деца в собствени ръце.
  • 3
    12
    123
    19 -2
    15:22, 3 окт 2021
    Оставка на ръководството на риосв!
    • Та
      Там ти е мястото
      9 -1
      20:39, 3 окт 2021
      След толкова много писания и коментари къде ли не разбираме , че решение по замърсяването и тровенето жителите на димитровградската община няма да има !
      Кмете има една Руска приказка , иди на у.й
  • 4
    До
    Донко
    8 -1
    21:46, 3 окт 2021
    Абе хора има нещо нередно в цялата ситуация, защо само този сайт и във фейсбук групите се пише и говори за този проблем, защо телевизиите и другите вестници пренебрегват ситуацията? Не може всички медии да са купени от Ковачки! Или за тях няма проблем и ние си приказваме на хаос или не им е интересно, че един град се трови в името на финикийските знаци. защото никой не е платил да раздуят темата?
    • Си
      Силви
      9 -2
      22:51, 3 окт 2021
      Незнам защо само този сайт е писал, до колко си спомням тука подеха и темата за боклуците до теца през миналата година, но евала на автора на статията, че е разнищил темата и ни показва, че явно никой няма да реши проблема. Но се чудя щом институциите не искат или не могат да се справят, защо няма достатъчно смели и загрижени за живота на децата си димитровградчани за да поемат ситуацията в собствени ръце и да покажат на всички, че така не може! Аз не съм в града от време, но това нехайство на хората ме прави непримирима!
    • По
      Поко
      5 0
      00:10, 4 окт 2021
      Трябва а се бием с полицаите ли?
    • До
      До поко
      4 0
      08:15, 4 окт 2021
      С кои полицаи ще се биеш, те ли бълват отровите или тец-а? Или имаш в предвид, че при протест полицаите ще се нахвърлят върху протестиращите? Не те разбирам!
  • 5
    45
    456
    7 -2
    21:54, 3 окт 2021
    Пълни глупости ! От малкия комин постоянно вали бял дъжд взависимост от посоката на вятъра , но той неможе да достигне центъра на града и да се замери . Черни сажди се сипят от ТЕЦа при пълненето на вагоните с въглища и въглищен прах от двора. Лично аз съм извиквал представителите на РИОСВ Хасково и те снимаха колата ми стояла няколко часа в обхвата на комина на ТЕЦа .Отговора им беше че нищо не могат да направят защото нямат приносима станция за измерване. Трява да я заявят и след няколко дни тя ще дойде да направи замери .
  • 6
    Се
    Семерджиев
    8 0
    10:24, 4 окт 2021
    Трябва да се изсипем пред портала целия град и тогава да ми обясни откъде е замърсяването.Преди да заработи теца нямаше нито пепел нито миризми,сега тръгнал да ми философства,ще дойде време парите няма да помогнат юлиянчо
  • 7
    То
    Тошо
    3 0
    19:52, 4 окт 2021
    От 3-4 дни следобед и сутрин,в центъра мирише на изгорял мазут,все едно си на палубата на кораб и вятърът духа от към кърмата.Не знам дали е от ТЕЦа или от другаде,но все идва от някъде.
  • 8
    Дг
    Дградчанин
    5 0
    23:53, 4 окт 2021
    Айде бе! Някой да направи нещо.
Последни новини