ТЕЦ “Марица 3” в Димитровград временно спира, но протестът в неделя - НЕ

След множество сигнали и материали от нашата медия, относно обгазяването на Димитровград със серен диоксид до РИОСВ, ИАОС, Министерство на екологията и други организации, ТЕЦ “Марица 3” - Димитровград преустановява дейност до отстраняване на неизправностите, констатирани от изпълнителната агенция. 

Въпреки временната мярка за спирането на топлоцентралата, протестът на димитровградчани, подкрепени от жители на областния град, ще се състои, за да защитят правото си да дишат чист въздух. Това потвърдиха организаторите на протеста от сдружение “Дишай, Димитровград”. Подкрепа в защита на качеството на атмосферния въздух в бригадирския град са изразили  политици и организации, като част от тях ще присъстват като граждани в шествието, което ще тръгне от спортна зала “Маладост” в 11 часа, протестиращите ще тръгнат по булевард Д. Благоев в посока топлоцентралата, където и ще бъде неговата крайна дестинация.

Припомняме, че проблемът с обгазяване над допустимите средночасови норми започна от края на месец май, когато централа заработи. До днешна дата са регистрирани 29 средночасови превишения на серен диоксид за 7 месеца, при позволени 24 на брай за цяла календарна година.

Днес в късния следобед от РИОСВ - Хасково бе разпратено писмо за временното спиране на работата на местната топлоцентрала. Цитираме го дословно:

РЕГИОНАЛНА ИНСПЕКЦИЯ - ХАСКОВО

Изх.№…./04.12.2021г.

ТЕЦ "Марица-3" АД- Димитровград временно спира работа

​ТЕЦ "Марица 3" АД - Димитровград временно спира работа до отстраняване на технологичните проблемите, водещи до замърсяване на атмосферния въздух в града. 

​Ръководството на ТЕЦ „Марица 3“ АД - Димитровград с уведомително писмо до РИОСВ - Хасково информира, че в 01:01 ч. на 04.12.2021г. парогенератор К-4 на енергиен Блок 120 МВт е спрян. Решението е взето след дадената вчера пресконференция от директора на Регионалната екоинспекцияинж. Наталия Пачеманова, по време на която заяви, че следващата стъпка за разрешаване на проблема с влошеното напоследък качество на атмосферния въздух в Димитровград е налагане на принудителна административна мярка на топлоцентралата.

От началото на годината от АИС „Раковски“- Димитровград са регистрирани 29 стойности за серен диоксид, които превишават ПС за СЧН от 350 µg/m3, при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година. Във връзка с получени сигнали за замърсяване на атмосферния въздух след възобновяване на работата на ТЕЦ “Марица 3” са извършени 15 проверки на място. Дадени са 3 предписания и са съставени 4 акта- два по Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) и два по Закона за водите (ЗВ). Издадени са 2 наказателни постановления на стойност 30 000 лв. за нарушение на условие от Комплексното разрешително и за 4 000 лв. за неизпълнение на предписание, дадено за спазването на изискването количеството на използваната биомасата да не надвишавa 20% от общото количество на използваното гориво.

След отстраняване на технологичните проблеми и готовност да възобнови производствения процес, ТЕЦ „Марица-3“ ще уведоми РИОСВ- Хасково.

инж. Н. ПАЧЕМАНОВА

Директор на Регионална инспекция по ​

околната среда и водите- Хасково

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    За
    Запознат
    2 -2
    19:36, 4 дек 2021
    Как тази Директорка написа сама писмо си в събота и го изпрати на месията. Гледам на страницата на РИОСВ има много добре поставено прессъобщение за казуса. Пачеманова трябва доста да се учиш на администаритви правила.
  • 2
    Бр
    Браво!!!
    8 -1
    19:54, 4 дек 2021
    Не е важно котката бяла ли е или черна.Важно е да лови мишки.Щом върши работа новата директорка,важно ли е от коя партия е ?! Дано само това не е замазване на очите и после пак да си продължат по стария начин.
  • 3
    За
    Защо само Тец-а?
    8 -1
    21:24, 4 дек 2021
    Най-големите мизерии идват от химическия завод, бъдете сигурни. С десетилетия нищо не е подновявано. Тровят водата, тровят и въздуха. Да не говорим как на няколко пъти щяха да го изтърват тези некадърни наркомани взети на работа там. И защо РИОСВ нападат само ТЕЦ-а??? Май е повече от ясно, но както и да е.
  • 4
    Юл
    Юлиян Семерджиев
    4 -1
    22:03, 4 дек 2021
    Всичко ще се оправи!!! Бъдете спокойни!!
    • Ба
      Баце
      1 0
      19:16, 5 дек 2021
      Кой си бе Каун.Ще ти разпукам ануса.
  • 5
    12
    123
    2 0
    12:02, 5 дек 2021
    Айде и комбината да спира.
Последни новини