Проверяват магазините за риба и заведенията в Хасковско преди Никулден

    Проверки в магазини и и заведения за риба в Хасковско започнаха от Областната дирекция по безопасност на храните дни преди Никулден.

    Днес следобед инспектори от контролната служба - инж. Десислава Иванова и д-р Истелиян Костов посетиха магазин за риба на Зеленчуковия пазар в областния град. Те провериха документите за произхода и качеството на рибата, условията и начина на съхранение, етикетирането, срок на годност. Нарушения в обекта не бяха открити. Замразената риба трябва да се съхранява при температура по-малка от -18 градуса. Охладената риба трябва да се съхранява при температура от 0 до 4 градуса. Живата риба трябва да е в аквариум.

    Прясната риба си има определени качества, които се наблюдават от инспекторите – това са ослизяване на люспите, тяхната прилепналост, цвета на хрилете, очната повърхност и плътността на месото.

    „Прясната риба е слабо ослизена. Когато е силно ослизена, вече говори за застояване“, обясни д-р Костов. Уточни, че очите трябва да са бистри, а в лошия вариант започват да посивяват. Хрилете трябва да са розовеещи, а когато застоят, стават тъмночервени. На допир рибата трябва да е с плътна консистенция, а застоялата омеква.

    Проверките започнаха от 2 декември и ще продължат до 6 декември, включително.

    От магазина за риба заявиха, че засега търсенето е слабо, но се надяват в следващите дни да се увеличи. Заявиха, че цените на рибата се е увеличила с около 10%, тъй като всичко поскъпва – горива, ток, фуражи. Сред традиционно търсените риби са шаран и скумрия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Кр
      Красива е
      8 -4
      17:59, 3 дек 2021
      Инж.Десислава Иванова
      • Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Mi
        Milf Hunter
        1 0
        10:41, 4 дек 2021
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Въ
      Въх
      13 -4
      20:01, 3 дек 2021
      Завалиите имат един ден в годината, да забогатеят и те ги гледат все едно са контрабандисти на опияти.
    • 3
      Уд
      Удавена риба
      2 0
      07:54, 4 дек 2021
      Вижте как са им сложени маските. Като лигавници.
    • 4
      To
      toro
      3 0
      10:39, 4 дек 2021
      Най ми е смешно като прочета статия за засилени проверки. Така ли не разбрахте, че у нас цялата контролна дейност е про форма и максимума като резултат е приключване с "предписания", т.е. и вълка сит и агнето цяло.
    Последни новини