Собственици на ремонтирания от Общината частен блок в Димитровград искат поредна отсрочка за задълженията си

Да отсрочат с още 1 година задълженията на собствениците на жилища и търговски обекти в спешно ремонтираната от Община Димитровград жилищна сграда на бул. "Д. Благоев" 7, ще решава на редовната си сесия ОбС Димитровград през последния месец на 2021 година.

До ремонт на сградата със средства на общинския бюджет се стигна, след като собствениците в нея години не изпълняваха предписанията на администрацията за укрепването й. Докладната, внесена за разглеждане от ОбС - Димитровград, е въз основа молбата на един от живущите за поредна отсрочка от 1 година, поради невъзможност да изплати задълженията си, поради безработица и лошо здравословно състояние.

Дължимата сума от собствениците в сградата е 120 652 лв, към настоящия момент са внесени  39 785 лв. в общинската хазна. Ремонтът на сградата стартира през 2017 година. В докладната, внесена от кмета на общината Иво Димов, се изтъква факта в подкрепата й, че голяма част от живущите са пенсионери с ниски доходи, както и че в момента сме в пандемична обстановка и е трудно да се отделят средства от живущите за покриването на дълга им към общинския бюджет.

Подготвят района пред блок №7 за утрешното обрушване

Проблемът с блока и падащи парчета мазилка и керемиди започва от 2012 година, когато са първите ни публикации за дебнещи опасности при преминаването покрай този блок. След редица призиви и предписания, собствениците на обекти в сградата не предприеха никакви действия за да я обезопасят и в края на 2017 година Общината взе решение да започне спешен ремонт за своя сметка. Живущите на бул. Димитър Благоев 7 са били уведомени, че всички извършени разходи по ремонта на сградата ще бъдат дължими от собствениците й. Общината взе нещата в свои ръце през февруари 2017 година, като изгради предпазни съоръжения, за да предпази минувачите от падащи отломки по натоварения тротоар в центъра на Димитровград.

Общината започва ремонт на покрива и фасадата на блок №7 на бул."Благоев"

Стойността на ремонта, която трябва да издължат към Общината собствениците на имоти в сградата, възлиза на 29.56 лв. за квадратен метър, което за апартамент от 50 кв.м. излиза към 1400-1500 лева, а за апартаментите от 116 кв.м, каквито има там, дължимата сума е от порядъка на 3 400 лева.

Призовават собствениците на блок на бул."Благоев" да ремонтират фасадата му

От общата стойност на ремонта са приспаднати около 30 000 лева, поради глоба от страна на Общината към фирмата-изпълнител, заради не спазването на сроковете за приключването на строително-ремонтните дейности.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Фе
    фен
    1 -1
    18:12, 10 дек 2021
    В блка има,аптеки-2,бюро,за обменяне на валута,книжарница,зоомагазин.Да дадът,по едно рамо.
  • 2
    Ни
    ник
    1 -2
    18:15, 10 дек 2021
    И Пощенска банка,има офис.Да им даде кредит,с ниска лихва.
    • К`
      К`во речи
      2 0
      22:24, 12 дек 2021
      Абе умник хората не могат да платят тези пари ти даваш акъл да си увеличат задълженията като теглят банков кредит. Значи вместо да платят 120 хиляди, да имат да плащат 120 хиляди ама с ниска лихва. Ставаш да политик - бягай да ставаш член на някоя партийка веднага ще те вземат с такава липса на мислене
Последни новини