САЩ признаха за опасност от 5G мрежите

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) предупреди, че смущенията от планираното използване на безжичния 5G спектър представляват риск за безопасността и могат да доведат до промяна в полета на самолетите.

Преди това авиационната индустрия и FAA изразиха опасения относно потенциални смущения от 5G за работата на чувствителната авиационна електроника като радиовисотомерите. В отговор през ноември операторите AT&T и Verizon Communications се съгласиха да отложат търговското пускане на услугите до 5 януари.

FAA издаде две директиви за преразглеждане на ръководствата за полети на самолети и хеликоптери, за да забрани определени операции, които изискват показания на радиовисотомера, когато сигналите от 5G C-Band са в ефир, припомня Ройтерс.

В една от директивите се казва, че „небезопасното състояние”, причинено от използването на 5G C-Band, изисква незабавни действия, тъй като „аномалии на радиовисотомера, които не се откриват от автоматизираните системи на самолета или пилота, особено близо до земята, могат да доведат до загуба на възможността за безопасно продължаване на полета и кацане”.

FAA продължава преговорите с Федералната комисия по комуникациите (FCC), Белия дом и представители на индустрията за възможни ограничения, които се очаква да бъдат публикувани през следващите седмици.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини