Хищни динозаври спринтирали със скоростта на Юсейн Болт

Някои месоядни динозаври не само притежавали смъртоносни зъби, нокти, остро зрение и обоняние, но също така можели да тичат със скорост до 45 километра в час.

Това приблизително съответства на максималната скорост, постигната от ямайския спринтьор Юсейн Болт, най-бързият човек в света, според Ройтерс.

Неочакваното откритие за динозаврите са направили палеонтолози в Испания. Те откриха в района на Ла Риоха в северната част на страната две пътечки вкаменени следи от динозаври на около 20 метра една от друга, едната със седем отпечатъци от нокти с три пръста, а другата с пет.

Следите по калната повърхност на езерото са оставени от двойка средно големи хищни динозаври преди около 120 милиона години. Вероятно са принадлежали към спинозавридите или кархародонтозавридите, известни с акиловите си зъби. Те достигали 4-5 метра дължина и тежали 22-300 кг.

Анализът на динамиката на движението на динозаврите показва, че те са били истински спринтьори. Изчисленията са извършени въз основа на съотношението между височината на бедрата на животното и дължината на крачката. Естеството на следите показа, че динозаврите са можели да маневрират, докато бягат.

Високата скорост е помагала на тези праисторически животни не само да ловуват, но и да избягат от по-големи хищници.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини