Плацентните бозайници са оцелели от астероида, убил динозаврите

Задълбочен анализ на данни от вкаменелости установи произхода от периода креда на плацентните бозайници, сред които са хората, кучетата и прилепите, и показа, че те са живели редом с динозаврите за кратък период, преди динозаврите да бъдат унищожени, съобщи пресслужбата на университета в Бристол, Великобритания, цитирана от Phys.org.

Катастрофалното разрушение, предизвикано от сблъсъка на астероида със Земята, води до измирането на всички нелетящи динозаври. Изследователите от години дискутират дали плацентни бозайници са съществували редом с динозаврите преди масовото унищожение, предизвикано от астероида, или са се развили, след като динозаврите вече не са съществували.

Фосили на плацентни бозайници са открити единствено в скали, по-млади от 66 милиона години, когато астероидът удря Земята, което навежда на мисълта, че плацентните бозайници са се появили след масовото унищожение. Молекулярни данни обаче отдавна дават сведения за съществуването на плацентните бозайници преди това.

В изследване, публикувано в сп. "Карънт байолъджи", палеобиолози от университета на Бристол и от университета на Фрибур, Швейцария, използват статистически анализ на данни от вкаменелости, за да определят, че плацентните бозайници са съществували преди масовото унищожение, което е знак, че са живели заедно с динозаврите за кратък период от време.

"Събрахме данни за хиляди фосили на плацентни бозайници и успяхме да видим как са се зародили и са били унищожени различни групи. Въз основа на това успяхме да преценим когато са се развили плацентните бозайници", каза ръководителката на изследването Емили Карлайл от Училището за природни науки в Бристол.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини