Година от началото на кризата

алитът на американската банка "Лемън Брадърс" се смята за повратна точка, бележеща началото на рецесията. Започнала в Съединените щати, финансовата криза се разпростря бързо в целия свят, с драматични последици от Исландия до Пакистан, пише румънският вестник "Адевърул".


Понеделник на 15 септември, 2008 г. "Лемън Брадърс" поиска съдебна защита от кредиторите, обявявайки състояние на фалит. С дългове от над 615 милиарда долара, това беше най-големият фалит в историята на САЩ с драматични последици. Борсата на Уолстрийт изгуби 500 пункта само за един ден, което беше най-големият спад след атентатите от 11 септември 2001 г., а промишленият индекс Дау Джоунс спадна под прага от 10.000 пункта за първи път от 2004 г.

Паника на фондовите борси

Колапсът на "Лемън Брадърс" беше свързан с появата на най-тежката рецесия в световен план след Втората световна война. Събитията се натрупваха едно след друго, образувайки финансов ураган, чийто жертви станаха част от основните институции. American International Group (AIG) беше на прага на финансов колапс, но беше спасена от правителството чрез предоставянето на масивна финансова помощ от 85 милиарда долара. Следваща в този списък беше американската банкова група "Морган Стенли". Кризата премина и отвъд Океана, а европейските банки докладваха за все по-големи загуби. Паниката постави на колене Уолстрийт, както и борсовия пазар в целия свят. В Москва транзакциите бяха прекратени заради паниката от страна на инвеститорите, които започнаха масово да продават.

Лемън спаси финансовата система

Една година след събитията, които доведоха до началото на финансовата криза, анализаторите смятат, че без фалита на една от най-големите инвестиционни банки, рецесията щеше да бъде още по-тежка. След изчезването на банката "Лемън Брадърс", финансовият министър на САЩ Хенри Полсън и Бен Бернанке, началник на Федералния резерв, получиха одобрението на Конгреса за създаването на фонд от 700 милиарда долара за спасяване на финансовите институции, намиращи се в затруднение. Почти всички страни бяха засегнати от най-големия фалит в историята на САЩ, включително Румъния. Най-засегнатите икономики бяха тези на Исландия, прибалтийските републики и Пакистан, където имаше оставки на правителства, улични протести и засилване на действията на радикални формирования. В края на миналата година властите в Букурещ увериха, че Румъния ще бъде заобиколена от рецесията. Никой не можеше да повярва, че страните от Източна Европа, които регистрираха значителен икономически ръст, може да бъдат толкова силно засегнати от кризата. Това се дължи на факта, че по-голямата част от държавите в региона поддържаха този ръст, благодарение на корпоративни и спекулативни заеми, сключени с чуждите банки.

Източник: news.sutrin.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини