Да почерпят Силвия и Силвестър, Пламена и Горан

Силвия, Силва, Силвана, Силвестър, Пламен и Пламена празнуват днес имен ден. Силвестър е латинско име, което означава “гора”, “горист”, “лес”, затова днес имен ден имат и тези, които носят имената  Гopан и  Гopица.

Според данните на Националния статистически институт Силвия е на 14-о място в топ  20 на най-разпространените женски имена в България. 24 308 дами носят това име у нас. Пламен пък е сред най-популярните имена при мъжете. То е на 16-о място от 20 най-известни, така се казват 439 680 българи.

Именият ден на 2 януари е посветен на Св. Силвестър, папа Римски, когото православният  християнския свят почита днес.

Когато станал на 30 години, Силвестър бил ръкоположен за дякон от папа Милтиад, а след неговата смърт бил избран за Римски епископ и станал тридесет и петият папа. Чрез своите пратеници Осий Кордубски и двама презвитери св. Силвестър подписал актовете на Първия вселенски събор в Никея от 325 година. Преименувал неделния ден от "ден на слънцето" в "ден Господен", понеже в неделния ден Господ Иисус Христос възкръснал от мъртвите.

Той е заемал папския престол от 314 до 335 година. През неговото светителство  били проведени най-важните реформи на Константин Велики  за прекратяване на гоненията и за тържеството на християнството и спокойствието на Църквата.

Този празник в българската традиция е популярен като  Карамановден или Волски празник. Почитат се воловете, които в старите времена били основно впрегатна сила и първи помощници на земеделците.

В първият ден след Васильовден също е важно кой гост ще влезе първи в дома ти. Ако той е добър човек-в къщата всички ще добруват.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Пл
    Пламен
    5 0
    10:25, 2 яну 2022
    Аз съм на 44 години,и сефте научавам,че днес имам иман ден!!!!
  • 2
    Пл
    Пламена Тенева
    4 0
    10:48, 2 яну 2022
    За почерпката няма проблем,но днес нямаме имен ден.Това са глупости.
  • 3
    Нн
    ннн
    2 0
    11:34, 2 яну 2022
    Интернет щуро тий.
  • 4
    Си
    Силвестър Стлоун
    2 0
    20:05, 2 яну 2022
    Всички сте покнени в Uno Piu. Аз черпя!
    Ще ме разпознаете лесно. Нося черна лента на главата, лък и дузина стрели!
  • 5
    По
    Поп Минчо
    0 -2
    21:32, 2 яну 2022
    Първо да се ваксинират и после да черпят..
Последни новини