Радев: Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България

Президентът Румен Радев определи военната операция на Русия в Украйна като недопустима.

"В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства за нанасяне на удари по критични инфраструктури на цялата територия на Украйна, което е абсолютно недопустимо. Недопустимо е в 21-и век в Европа да летят бомбардировачи и да нанасят удари по съседна държава. Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има рискове."

В срещата участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и председателят на ДАР Антоан Гечев.

Над 4000 българи са поискали да бъдат евакуирани от Украйна до приключването на заседанието при президента, обяви Румен Радев. Той увери, че България ще предостави убежище и на украински граждани, търсещи защита.

"Искам да се обърна към всички българи в Украйна и всички украински граждани, търсещи убежище – отворени сме. Ще направим всичко възможно по един безопасен начин да ги транспортираме до България и тук ще им окажем помощ." - каза Румен Радев.

След срещата Румен Радев изтъкна, че България оценява рисковете, касаещи въздушните и морските пътища, енергийните трасета и цялата система на доставки. Търсят се всички възможни варианти да няма прекъсване на енергийните доставки на газ, петрол, храни и стоки от първа необходимост, които ни касаят.

Работи по всякакви алтернативни трасета за доставки, предприемат се и дейности за защита на киберсигурността у нас.

България ще работи активно за своята защита, в ход са консултации в рамките на НАТО, каза още Радев.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Па
    Палячовци
    9 0
    10:12, 24 фев 2022
    Палячовци и позьори, а не военни. Отгоре на това не разбират какво им казва Путин. Обект на нападения са военните обекти на Украйна, при положение, че Украйна обстрелва Донбаска и Луганска области. Колко генерали имаме, а нямаме един самолет. На това ни направиха краварите и сателитите им. Никой няма да дойде.
  • 2
    Ст
    Стария вълк
    7 -1
    10:59, 24 фев 2022
    Терористичната организацийка НАТО е избила милиони жени и деца по света. За 20 години САЩ са хвърлили 326 000 бомби. САЩ са най-войнолюбивата страна в историята на света, което той илюстрира с твърдението, че те са се намирали в състояние на мир само 16 години от своята 242 годишна история.
    От 2001 г. досега американските военни и техните съюзници са хвърлили „демократично“ над 326 000 бомби и ракети върху други държави в света. Това означава средно по 46 бомби и ракети върху нечии човешки глави всеки ден в продължение на 20 години. Става дума за стотици хиляди въздушни удари, данните за които за дълго време официално могат да бъдат открити на сайт на американските въздушни сили. Всеки от тези удари е убивал хора някъде по света. „Демократизирал“ е някого някъде. Държат над един милион войници в 175 държави в света и нямат край и унищожаваните чрез тях хора. …
  • 3
    22
    222
    8 -2
    11:48, 24 фев 2022
    Крайно време беше някой да спре американските военолюбци и Нато!
  • 4
    Ми
    Минчев
    4 -5
    11:59, 24 фев 2022
    Дори и днес чета позиции, които откровено се стремят да оневинят агресора в Кремъл с инструментите на задълбочен "геополитически анализ" или дори на духовно-езотерични аргументи как Русия била "управлявана от Бога". Не, Русия не е управлявана от Бог. Русия е управлявана от безмилостен, безпардонен, служител на злото диктатор - агресор, който за годините, прекарани в Кремъл прекрачи всички граници на човечността и цивилизованото управление. Не се хабете да оправдавате агресията с "козните на глобалистите", нито с епичната битка между "света на сушата" и "света на морето", нито със заговорите на световния елит да унищожи човечеството - с ваксини, хомосексуализъм или емиграция. На този свят има много конфликти, много дилеми, много приемливи за едни и напълно неприемливи за други идеи, позиции и обществени движения. Има и много мащабни, безскрупулни и прикрити (в една или друга степен) инетреси на силните на деня и на света. Но на този свят има и една граница, която прекрачват само най-откровените, най-несъмнените служители на злото. Това е границата на непредизвиканата агресия - войната срещу хора и народи, чиято единствена "вина" е желанието им да се самоуправляват, да живеят свободно. Прекрачването на тази граница е несъмнена, очевидна, неприкрита манифестация на злото. Не намесвайте Бог, славянството, Духа, геополитическата "рационалност" и конспиративната аргументация за да застанете на страната на агресора, т.е. - на страната на злото. Няма как да се скриете - няма как да се оправдаете. Вие служите на агресора. Вие служите на злото. Вие служите на тези, които са тръгнали да убиват невинни хора - непредизвикано от каквито и да е Божии и човешки закони.
  • 5
    Въ
    Възхитен
    7 -4
    12:00, 24 фев 2022
    9:06 ч. Министерството на отбраната на Руската федерация обяви извеждането от строя на военната структура на авиобазите на Въоръжените сили на Украйна.
    Браво Путин! С теб сме!
    Освободи и България от американското
    ( глобалистко) робство.
    Надявам се скоро да живеем в един по добър свят, без НАТО, ЕС, Джендъри, Зелени зделки и други глобалистки глупости.
  • 6
    Ne
    Nemesis
    2 -1
    13:47, 24 фев 2022
    НЪК ФАТО !
    Наемници на международните престъпни банди.
Последни новини