Копаят 9 години край Добрич за нищо

Изследователя на средновековните роми-доц. Борис Борисов

2 монети от времето на римския император Теодосий 2-ри, бронзова гривна от Средновековието и откъслечни парчета керамика е резултатът от разкопките на „временно средновековно селище“ край димитровградското село Добрич. Екипът на преподавателя в търновския университет доцент Борис Борисов обаче, търси следи от древно номадско селище в сервитута на бъдещата автомагистрала Марица. Монетите и гривната са встрани от изследванията и затова се отбелязват мимоходом. Истинските находки бяха квалифицирани като „Уникални“. Те се състоят от ровове, дълбоки около 30 см, които според археолозите свидетелстват за наличието на леки огради и подвижни жилища от втората половина на 12-ти век. Населението на селището е било малобройно-най-много един род. Идвало е да пасе добитъка си и след като пашата се изчерпи-мигрира. Това било белег за наличието на Транс-хомос, пътуващо население, известно в историята като номади. Обичайно на такива места няма никакъв културен пласт, което ще рече, че на мястото никога е нямало и помен от цивилизация.

Урожаят от разкопките досега -две бронзови монети и бронзова гривна

Екипът е решил да копае там, защото в зоната на магистралата, каквото се пада землището на с. Добрич, се наливат пари за археологически разкопки. Доцентът отказа да уточни годишния си бюджет. Знае се само, че се копае от 2000-та година. В момента за работници са наети около 60 жители от близкото село Крум. Работниците сега били „малко“.

Загадъчните ровове/зад доцента, в квадрата/

Разкопките се прекратяват, защото не са атрактивни, и вече сме в преразход, скръбно обясни доцентът. Пропускаме шанса да изследваме древните номади, добави той. Haskovo.net обаче напомни, че според историческата наука, в нашите земи трайно отседнали номади няма. Прабългарите са претопени, татарите идват след повече от 100 години. Доцентът обаче предложи алтернативна теория-хората край Добрич били изселническа вълна от Северна България,поставена под натиск на печенезите. По-вероятен е вариантът да бъде мигриращо местно население като днешните каракачани, сети се за първоначалната си теория Борисов. Живота на средновековните роми обаче, ще остане забулен в мистерия ,защото работата се прекратява. Окончателно.

Средно работят по над 60 местни работника
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини