Human Rights Watch: Случилото се в Буча може да се повтори в много голям мащаб

Кенет Рот, ръководител на Human Rights Watch, каза пред CNN, че това, което показват снимките на масови гробове в Буча, е "отвратително" и предупреди, че "може да бъдат възпроизведено в много голям мащаб".

"Това, което се случва в Буча и други градове около Киев, може да се повтори в много голям мащаб. Посланието, което се опитваме да изпратим на Кремъл е: има доказателства за тези зверства. Ако искате да избегнете наказателна отговорност, контролирайте войските ци", каза Рот.

Международният наказателен съд вече започна разследване на военни престъпления в Украйна, но Рот подчерта, че "необходимо е да се действа възможно най-бързо", за да се сведе до минимум количеството загубени доказателства.

"По отношение на военните престъпления... само да имате тяло не е достатъчно. Трябва да разберете защо този човек е починал. В някои случаи получаваме съобщения за хора, които са завързани и екзекутирани. Това е явно военно престъпление. Но ако някой е бил убит при престрелка, трябва да разследвате, да видите по-отблизо. За някои от тях се твърди, че може да са войници на Украйна или Русия. Така че наистина трябва да се разследва", добави той.

На въпрос дали Путин може да бъде държан лично отговорен за предполагаеми военни престъпления, Рот отговори: "По принцип да".

"Трябва да се докаже, че той е знаел за тези престъпления. Подозирам, че това може да се докаже и че той не е предприел стъпки за ограничаването им, спирането им", продължи той.

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник нарече зверствата, за които се твърди, че са извършени от руските войски в Буча, "военно престъпление" и призова за съдебен процес срещу руския президент Владимир Путин. Той обаче не нарече тези убийства "геноцид".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини