Meta обясни блокирането на хаштагове #bucha и #buchamassacre и ги разблокира

Говорител на Meta, която е собственик на социалните мрежи, Анди Стоун, потвърди, че е имало такова блокиране, пише Ройтерс.

Според него отговорни за блокирането на хaштагове, по-специално #bucha и #buchamassacre, са автоматизирани алгоритми, които сканират изображения с насилие във Facebook и Instagram.

"Това се случи автоматично поради графичното съдържание, което хората публикуваха, използвайки тези хaштагове. Когато бяхме информирани за проблема вчера, бързо деблокирахме хaштаговете", каза Стоун.

Facebook и Instagram позволяват публикуването на графично и насилствено съдържание, когато се споделя, за да се повиши осведомеността за възможни нарушения на правата на човека, но премахват съдържание, ако е изключително явно или подкрепя страданието.

Meta също така добавя предупреждения към някои публикувани видеоклипове или изображения, върху които потребителите трябва да щракнат, преди да могат да видят съдържанието.

Правозащитни групи разкритикуваха подхода на Марк Зукърбърг към премахването на насилствено съдържание по време на конфликти, заявявайки, че практиката му да прочиства сървърите след 90 дни води до премахване на важни доказателства за военни престъпления.

Стоун каза, че Meta "проучва начини за запазване на този и други видове съдържание, когато го сваляме", по-специално по отношение на войната в Украйна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини