Преминаващите украинци през региона на Хасково се насочват към Мексико и Франция

321 украинци са на територията на Хасковска област към днешна дата. Има и приходящи, които остават за определено време на адреси в региона, след което напускат страната. Основно те се насочват към Франция и Мексико.

От тези, които са в момента тук 169,121 -деца. 161 от лицата са настанени на частни адреси, останалите са в хотели. На наша територия украинците с предоставена временна закрила са 181 души.

Седем са децата на бежанци от Украйна, които са записани да учат в училища в региона на Хасково. В момента се обучават онлайн, но след ваксинацията, която им предстои за синхронизиране с ваксинационния календар у нас, някои от тях ще продължат да учат присъствено. Едно от децата се подготвя да напусне страната и ще отпътува към Франция. През последните дни е било записано още едно украинче във втори клас на училище „Д-р Петър Берон“. Две деца ще започнат да ходят на градина. Информацията обобщи областният управител на Хасково Катя Панева след проведената днес среща с институциите.

Тя посочи, че цялата информация за легализацията на украинските дипломи е качена на сайта на МОН. Хората, които искат да легализират документите си, за да могат да започнат да работят по професията си, могат да се запознаят със стъпките на интернет платформата на образователното министерство.

Четири фирми от региона вече предлагат възможност за назначаване на трудови договори на украински бежанци.

В Областната социалната служба са получени от украинци 45 заявления за отпускането на еднократна социална помощ от 375 лева. По две от тях вече са направени плащания.

24 семейства на бежанци от войната в Украйна са подпомогнати от БЧК в Хасково.

Червенокръстците призовават за предаване към техния събирателен пункт на дарения на летни обувки и дрехи, които да бъдат нови или добре запазени.

Областният управител информира, че по данни на РПЦ-Харманли има командировани техни служители по границата с Румъния на временния пункт на Дуранкулак. След Хасково и Свиленград в Харманли също вече има пункт , в който се издава документ за получаване на временен статут. Той е с действие една година и чрез него украинците могат да започнат работа.

Катя Панева посочи, че вече има 7 случая, при които поискали хуманитарен статут украинци, са направили отказ и са заявили временен статут. Основната причина за това е, че той им дава възможност за по-свободно придвижване в рамките на Европейския съюз.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    14
    1488
    19 -6
    17:06, 6 апр 2022
    чудесно да отиват натам ,няма ние да ги храним богатите краинци ,някои забеляза ли ,че само богато краинци напускат краина??????
    • Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
    Бр
    Браво
    21 -4
    17:38, 6 апр 2022
    Много се радваме на тези новини. Ние едва се прехранваме, носим дрехи втора употреба, плащаме си за счупените пътища и за нормален медицински преглед, а тези се довлякоха с всичките си претенции и веднага им поднесоха всичко на тепсия. Ако искат, да вървят на г**а на географията, само да се махнат оттук.
    • Ге
      георги
      7 -21
      18:37, 6 апр 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
    Правилно се ориантират!хората ! Тук е бунището на европа !
  • 4
    Те
    Теодора
    18 -3
    18:59, 6 апр 2022
    Чудесно!! Нека повече от тях да се изнасят от тук!! В Хасково си нямате престава какво чудо са в Бургас - бургазлии са потресени и гневни! Изобщо не преувеличавам.
  • 5
    Ка
    Каренин
    15 -3
    19:24, 6 апр 2022
    Кой нормален човек, па дори и бягащ от война, ще иска да остане в Хасково, та те местните хора избягаха от града вие чакате, хора от Украйна да останат. Какво да ги задържи тея хора тук - няма работа, няма инвестиции, навсякъде мръсотия, простотия, няма адекватни управленски кадри, пълно падение и пропадане на всички нива.
  • 6
    Ра
    Распутин
    5 -7
    22:45, 6 апр 2022
    В Хага топлят столовете за пияната злосмрадна руска мужик
Последни новини