Изплащат парите на хотелиерите, приютили бежанци от Украйна

Хотелиерите, при които имаше настанени бежанци от Украйна ще си получат парите, обещани като подпомагане към тях от правителството.

Със свое постановление днес Министерски съвет преразпредели сумата до 11 100 000 лева по бюджета на Министерството на туризма.

Средствата са за първия отчетен период от 24 февруари до 31 март тази година и ще отидат към хотелиерите, които са подали данни към системата.

По данни от областната администрация -Хасково 402 са украинските граждани, регистрирани и преминали през региона от началото на войната в Украйна.

На частни адреси са били регистрирани 206 души, в хотели – 196. Повечето от тях са жени и деца.

Временна закрила е предоставена на 325 лица, като са издадени 221 регистрационни карти, в които са вписани и децата.

Хотелите, в които има настанени избягали от войната, са в общините Хасково, Минерални бани, Свиленград и в село Долно Черковище.

По данни на Регионалното управление на образованието в Хасково 10 са записаните към момента деца в училищната система. 5 от тях са в присъствена форма, тъй като разполагат с изискваната медицинска документация. Останалите са включени към програми за интензивно изучаване на български език.

В региона от украинци с временна закрила са подадени са 75 заявления за еднократна финансова помощ. 36 от тях са одобрени, останалите 37 са в процес на обработка, дават информация от Регионална дирекция „Социално подпомагане“.

18 семейства с 57 эчленове са подпомогнати от БЧК.

Над 150 дарители и 6 големи фирми са се включили досега в кампанията, която продължава.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини