Хасковска фирма съкращава 170 служители, чака 27.5 млн. лв. от АПИ

    Най-голямата пътностроителна фирма в Хасковска област възнамерява да съкрати около 70% от служителите си. Основна причина за това е, че дружеството има да получава около 27.5 млн. лева по договори с Агенция „Пътна инфраструктура“. Това съобщи изпълнителният директор на „АБ“ АД инж. Тенчо Пасков.

    Той уточни, че проблемите им започнали в средата на миналата година и припомни, че през лятото на 2021 година имаше протести в тази връзка. През ноември миналата година е било подписано споразумение между АПИ и фирмите, поддържащи републиканската пътна мрежа в страната. С това била фиксирана дата за валидност на договорите, които били в сила до 30 юни 2022 г. Тогава от АПИ поели ангажимент да платят за извършените работи по съществуващите договори на два етапа – първият до януари 2022 г., а вторият до юни 2022 г.

    „Към момента няма нищо разплатено“, категоричен беше Тенчо Пасков.

    Част от сумата – 25 млн. лв. е за поддръжка и ремонт на 1040 км републиканската пътна мрежа в Хасковска област и поддръжка и ремонт на 107 км от автомагистрала „Марица“ в региона. Останалите 2.5 млн. лв. са за снегопочистването на зимния сезон 2021/2022 г.

    „Зимният сезон беше от ноември до март и вече приключи. Разплатено е единствено за декември“, каза още представителят на хасковската фирма с 25-годишна история, която сред 10-те най-големи в страната в този бранш.

    Пасков заяви още, че заради огромната сума, която имат да получават от АПИ се стига до невъзможност да плащат заплати на работниците си. Освен това към този момент нямали потвърждение за възлагане за довършителни работи по обекти от миналата година. Поясни, че последно са дали възнаграждения на работниците си за януари, а за февруари платили само осигуровки. В тази връзка били принудени да търсят вариант – съкращаване на 170 от общо 330 служители. Намеренията на фирмата са да освободят хора от различни звена – административен персонал, технически, инженерен, машинисти, оператори, работници. Планират това да се случи в периода от 26 април до 30 май.

    По повод ситуацията с неизплатените пари изпратихме запитване до Агенция „Пътна инфраструктура“, откъдето очакваме отговори.

    Междувременно от АПИ обявиха обществена поръчка за избор на фирма за поддръжка и ремонт на републиканската пътна мрежа и магистралата в Хасковска област за следващите 3 години.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ха
      Ха ха ха
      99 -12
      17:54, 6 апр 2022
      А га ядахте кюфтаците ни ревахте. Фирмата беше любимец на цялото пътно строителство в района. Защо ли? От новите поръчки плащаха, когато плащаха разбира се, по старите. Сега кранчето спря и ревнаха.
      • Ha
        Haha
        48 -4
        20:51, 6 апр 2022
        Как няма да е от любимците като е на Д.П
      • Бо
        Боже.е.е.е закривай!
        35 -1
        10:23, 7 апр 2022
        Закривайте фирмата, щом този човек и е директор.Където е стъпил трева не никне.Има ли пари за крадене този индивид е там като лешояд.
      • Ха
        хасково
        22 0
        12:24, 7 апр 2022
        Какво ги прави парите, бе, след като краде толкова?
      • Ма
        Марш
        4 0
        13:14, 9 апр 2022
        Изроди , окрадоха всичко и все реват .
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини