Близки на мъж, прекарал инфаркт, нападнаха лекарка и медицинска сестра, повикани от тях за помощ

    Гняв, безпомощност, обида. Така медицинската сестра Мариана Атанасова от реанимациония екип на Спешното в Хасково, описва как се чувства няколко часа след инцидента, който с д-р Сибел Шабан са преживели. Двете са били нападнати от близките на 63-годишен мъж в тежко състояние. Екипът е повикан тази сутрин на адрес на ул. “Дунав“ за помощ. Вместо да бъдат оставени да реагират спокойно, обаче лекарката и медицинската сестра са били бутани и обиждани. Нападнати са от близките на мъжа, които решили, че медиците не са компетентни и не правят възможното, за да спасят живота му.

    Ситуацията се разиграва около 6.30 сутринта, в края на нощното дежурство.

    „Колегите са се отзовали веднага на повикването. По време на прегледа близките са се държали агресивно. Сторило им се е, че не действат бързо. Между ругатните, скубането и бутането, докторката мери кръвното, а медицинската сестра -температурата и сатурацията на пациента, опитва се да го „върже“ на монитора, за да проследи жизнените му функции. Не мога да проумея такова поведение към екип, който идва да помогне“, коментира началникът на Центъра за спешна медицинска помощ в Хасково д-р Петя Радева. Тя е категорична, че направените проверки показват, че няма закъснение на екипа и навременното пристигане на линейката на адреса.

    „Бяхме на адреса на четвъртата минута“, казва сестра Атанасова. Тя е опитна сестра, в здравната системата е от 29 години. От седем е в спешен екип.

    „Получихме сигнал за пациент с преживян инфаркт, в момента с болка в гърдите и задух. На адреса заварихме човека на леглото. Докторката мереше кръвното му, а аз пулса му. В следващия момент човекът изпадна в състояние, в което започна да диша по-ускорено. Тогава синовете му казах:Вие нищо не правите! Избутаха ни, взеха го на ръце и хукнаха към линейката. Нямахме възможност да хванем венозен път, за да действаме по алгоритъм. Когато изнасяха мъжа, един от синовете му ме хвана за косата, удари ме и очилата ми изхвърчаха“, разказва сестра Атанасова.

    Въпреки шока борбата на живота на 62-годишният мъж от д-р Шабан и медицинската сестра Атанасова продължава и в линейката. Докаран е в Спешното отделение на МБАЛ-Хасково, където също опитват да му помогнат, извикан е и екип на ОАРИЛ. За съжаление обаче мъжът умира.

    Според патоанатома д-р Христо Еленски, извършил аутопсията на мъжа, причината за фаталния край е сърдечното му заболяване и последствията от прекаран инфаркт. При изпадане в състоянието, заради което е повикан спешния медицински екип, той е бил пиян.

    „Има исхимична болест на сърцето. Прекарал е инфаркт преди време, от който има поражения на почти цялата лява сърдечна камера. Очевидно е употребил и алкохол в голяма количество същата вечер, защото издаваше много силна миризма на алкохол, премесен с анасон.

    Днес по обяд д-р Еленски освидетелства нападнатите медицински лица.

    Д-р Шабан е съвсем млад лекар. Тя е от година и половина част от екипа на Спешната помощ и е специализант по детски болести в МБАЛ-Хасково.

    „Младата лекарка е в шок от случилото се, дано не реши да се откаже от работата при нас, след преживяното. Толкова рядко в екипа на спешното идват млади медици“, опасява се д-р Петя Радева.

    Тя припомни, че през годините и други подобни случаи, но толкова сериозен инцидент с посегателство над медици от Спешното през последните две години не се е случвал.

    По повод нападения над медици, за нанесените щети преди години на линейки в Свиленград и Любимец, има наказани с глоби.

    „Няма никакви наказания за нападатели на медици и затова си позволяват такова поведение. В България няма ред, няма закон. “, смята медицинската сестра. Тя казва, че у нея няма толкова страх, колкото гняв. Категорична е, че яма да се откаже от работата си, въпреки инцидента и ще събере сили за следващото си дежурство, в което застъпва утре.

    Срещу нападателите си д-р Шабан и сестра Атанасова имат намерение да подадат жалба в полицията.

    Близките на починалия мъж отричат да са употребили насилие срещу медицинския екип и свидетелстват, че действително той не е действал адекватно в ситуацията, в която техният близък се е намирал.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини