Изложба на престилки представят в село Злато поле

На 18 април 2022г. от 9.30ч. до 17.00ч. в салона на НЧ "Просвета 1921", село Злато поле ще може да се види изложбата "Престилката - символ на женското начало". Престилките са от личната колекция на Петър Георгиев. Организатори са читалището в село Злато поле и община Димитровград.

Няколко дни по-рано - на 15 април, ще бъдат обявени и спечелилите най-много зрителски харесвания в едноименния онлайн конкурс. Награди са предвидени за първите три най-харесвани снимки и шест специални отличия от организаторите. Може да се гласува до 10.00 часа на 14 април на фейсбук страницата на читалището.

Целта  на конкурса е да бъде представена красотата и колоритността на автентичната престилка, част от облеклото на българката. С инициативата си читалището иска да съхрани и запази автентичните престилки, като част от културното наследство. Престилката е най-колоритният, изразителен и наситен с богата символика елемент от българската женска носия. Самите престилки са неразделна част от облеклото на българката и са играли важна роля в живота на жената. Първото нещо, в което се завивало новороденото момиче, било старата престилка на бабата по бащина линия, своеобразен обичай за предаване на женската сила. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини