Двама загинали работници в Прага, вероятно са българи

Потвърдена е смъртта на двама души, които са загинали под развалините на рухналата в петък сграда в Прага. Има вероятност те да са българи, каза пред Дарик заместник-министърът на външните работи Марин Райков.

„Вчера, към 09.00 часа, в нашето посолство се явиха няколко души, български работници, които заявиха, че са били свидетели на това как при срутването на сградата, по която самите те са работили и са били част от екипа, двама наши сънародници са били затрупани от падащите бетонни конструкции. По настояване на нашето посолство, те са потвърдили тези свои показания в полицията в Прага. Извикан е екип, пред който те са показали къде точно са станали свидетели на това нещастие. Извършени са допълнителни действия по разравянето и са открити две безжизнени тела. Не се знае дали тези хора действително са наши сънародници, защото предстои да бъдат идентифицирани. Не се знае дали няма да има и други жертви на тази трагедия. Продължаваме да следим нещата и очакваме някакво потвърждение. Не можем със сигурност да потвърдим дали това са граждани на България, макар че има всякакви твърдения, според някои съобщения сред жертвите има и украинец, който е с български паспорт".

Тоест, засега при инцидента, от Прага се твърди, че са загинали двама души и има вероятност те да са българи. 

Да, има вероятност те да са българи. 

По-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че телата на четиримата работници, затрупани под развалините на рухналата в петък сграда в Прага, са извадени от спасителните екипи. 

Сградата, в която бяха извършвани строително-ремонтни дейности, се намира в центъра на чешката столица, на улица Соукеницка. Спасителните работи продължиха 36 часа и няколко пъти бяха прекъсвани заради опасност от нови срутвания на останки от външните носещи стени на зданието, които застрашаваха живота на спасителите.

 

В хода на разследването на трагедията беше установено, че вината е на местната строителна фирма "Стинг Прага". При извършването на строителните и ремонтните дейности в сградата са били сериозно нарушени строителните технологии и е била извършена непрофесионална намеса в конструкцията на носещите стени на цялото здание, което е причинило трагедията, смятат разследващите органи.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини