Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица

Днес е Велики четвъртък, който е най-важният ден от Страстната седмица. В християнската традиция този ден е за възпоменание на Тайната вечеря.

На Велики четвъртък се припомня Тайната вечеря на Божия син с апостолите, на която Иисус Христос дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и им казва, че един от тях ще бъде неговия предател. Казва им, че той ще бъде съден, измъчван и разпнат.

В българската традиция на днешния ден и на Велика събота се боядисват великденските яйца. Първото от тях е червено. Прави се кръстче на челата на децата с още прясно боядисаното яйце, а после и на останалите членове от семейството. С това първо червено яйце се подменя миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост.

На Велики четвъртък се подновява и квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Вечерта в храмовете се служи утренята на Велики петък, когато се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и за предателската целувка на Юда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини