От днес министерството затваря ТЕЦ-а в Димитровград

Спират ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград, заради нарушения на екологичното законодателство, съобщи на фейсбук страницата си вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов.

Всичко по темата четете в горещата ни рубрика Превишаване на допустимите нива на серен диоксид (SO2) в Димитровград

„От днес принудително спираме дейността на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград заради нарушения на екологичното законодателство и неспазване на нормите за чистота на въздуха. Нарушено е условието в комплексното разрешително за допустимите емисии на серен диоксид в атмосферата, а също така са констатирани множество неорганизирани емисии от въглищен прах. За тези нарушения са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци.
Горивната инсталация ще бъде спряна днес чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво (въглища и биомаса). По този начин ще бъдат преустановени нарушенията и ще се предотврати непосредствената опасност от замърсяване на околната среда по компонента атмосферен въздух, с което ще бъде ограничен и рискът за здравето на хората.
Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и скоро се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни. Затова и не можем да си позволим да толерираме продължаването на подобни нарушения от страна на който и да е ТЕЦ.“, е написал Сандов в социалните мрежи.

Сагата със замърсяването на въздуха в Димитровград със серен диоксид продължи близо година, след като в края на май месец 2021 година ТЕЦ-а в Димитровград възобнови работата си, след години в студен резерв. Като главен замърсител със серен диоксид РИОСВ - Хасково посочваше ТЕЦ „Марица 3“. Превишенията през 2021 година на средночасовите норми на SO₂ в Димитровград започнаха от пускането на топлоцентралата, като за изминалата година те превишиха максимално допустимия брой от 24 пъти за цяла година и достигнаха до 30 превишения за 7-8 месеца. От началото на тази година замърсяването продължи, и само за първите 4 месеца вече наближава 10 пъти.

Нашият информационнен портал Dimitrovgrad.BGvesti.NET е публикувал 47 статии, 9 видео репортажа и една анкета в създадена рубрика по темата Превишаване на допустимите нива на серен диоксид (SO2) в Димитровград. За периода на работа на топлоцентралата, от РИОСВ - Хасково бяха издавани много на брой предписания, бяха писани наказателни постановления, но продължаваше да няма ефект върху качеството на въздуха и изсипващите се сажди в района на града. Освен нормативните документи и статиите, бяха свиквани няколко срещи между институциите и ръководството на топлоцентралата, бяха подавани редица сигнали и жалби от димитровградчани, бяха организирани два протеста в Димитровград, димитровградчани формираха и организация, за да искат по-чист въздух - Дишай, Димитровград, кметът на града Иво Димов също подкрепи исканията на жителите за по-чист въздух.

Към момента не ни е предоставен официален документ за спирането на топлоцентралата и нямаме идея дали има условия в него за възстановяването на работата й.

По информация от сайта actualno.com,  от централата опонират, че горивната им инсталация в момента "не е активирана за производство на електроенергия" т.е. няма как да има непосредствена опасност от замърсяване на въздуха, (защото от 3-4 дена топлоцнетралата не работи). От ТЕЦ-а продължават да твърдят, че не е нарушено комплексното им разрешително. В позицията на предприятието пишело и, че не можело да се каже, че замърсяване със серен диоксид "е свързано еднозначно с централата". Ще правим планов ремонт на съоръжения между 1 юни и 31 август - прибързано е да се налага толкова тежка санцкия, добавят от ТЕЦ "Марица 3".

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Смятате ли, че замърсяването на въздуха в Димитровград със SO₂ ще престане, ако ТЕЦ „Марица 3“ спре работа

Смятате ли, че замърсяването на въздуха в Димитровград със SO₂ ще престане, ако ТЕЦ „Марица 3“ спре работа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    Бо
    Борисов
    19 -28
    14:45, 21 апр 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Ки
    Кирил
    21 -27
    14:54, 21 апр 2022
    Браво следя през цялото време информацията, която... Виж коментара
  • 3
    На
    Нати
    21 -28
    15:26, 21 апр 2022
    Страхотна новина на Велики четвъртък Виж коментара
  • 4
    Ст
    Стига вече...
    21 -27
    16:04, 21 апр 2022
    Затворете я тая помия! Виж коментара
  • 5
    Фе
    фен
    18 -25
    17:07, 21 апр 2022
    Ще могат ли да си платят,глобите,за времето през к... Виж коментара
  • 6
    ?
    ?
    26 -11
    17:29, 21 апр 2022
    "Спират ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград, заради нарушения на екологичното законодателство, съобщи на фейсбук страницата си вицепремиерът и министър на околната среда Борислав Сандов."

    Този "вицепремиер" във фейсбук ли е министър или в МОСВ???
    Преди имаше една тиква управляваща от Toyota, после се появи друга тиква /гъдулар/ щеше да управлява от дивана, този от фейсбук!?!
    Пълни кретени!!!
    Продължаваме Подмяната!!!
    • Ан
      Антитрол
      8 0
      07:24, 22 апр 2022
      Няма значение от къде управлява щом си върши работата. Отдавна, ако искаш да те чуят, пишеш във фейсбук, иначе рискуваш "доброжелателни" журналисти да "интерпретират" новината.
  • 7
    См
    Смях
    20 -2
    18:03, 21 апр 2022
    Нещастните овце от ТЕЦ-а идват да слагат минусчета. Нека плачат солени сълзи!
    • 00
      00
      14 -1
      18:51, 21 апр 2022
      А ти знаеш ли как плаща Ковачки? Трябва да се радват че отиват на борсата. Там плащат редовно.
  • 8
    Ко
    ко
    8 -1
    18:51, 21 апр 2022
    Колко човека работят в ТЕЦа?
  • 9
    См
    Смях
    6 -7
    23:05, 21 апр 2022
    Ковачки е най честният и коректен бизнесмен , такива са и всичките ръководни кадри в ТЕЦА !
  • 10
    До
    До смях
    9 0
    23:56, 21 апр 2022
    Смях големи небивалици говориш тровят семействата ни и децата ни ?????
    • См
      Смях
      6 0
      07:32, 22 апр 2022
      До смях , приятел не ма разбираш правилно , понякога човек трябва да чете ,между думите и редовете за да се разбере ,какво иска да каже някой .
      Иначе безспорно по въпроса си прав .
      А колко е честен Ковачки четете , има много публикации !
      Какъвто е настоящия ТЕЦ , такъв е и той .
      Сега предполагам съм по изразителен.
  • 11
    Ми
    Митко
    9 -1
    12:08, 22 апр 2022
    Зад всичко това стоят "загрижените" "собственици" на Неохим. Защо не затворят ръждясалия и никому ненужен "завод"? Той е най-големият замърсител! Непотребен, вредоносен, безсмислен, управляван от дребни и долни душици.
  • 12
    Вн
    Внимание
    1 0
    07:46, 23 апр 2022
    Как ще го затворят не знам , но като гледам с каква стръв карат и струпват въглища в момента ,че жална ни майка.
    Имат нов сценарий за пускане на долнопробния и скапан ТЕЦ .
    Отваряйте си очите , че това са безскрупулни хора които не се съобразяват с нищо.
Последни новини