Разпети петък. Най-тъжният ден за християните

    Петият ден от Страстната седмица-Разпети петък е най-тъжният ден за християнския свят. Това е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

    Христос е обвинен, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Той е предаден на съд, а тълпата крещи: "Разпни го!" към римския легат Пилат Понтийски.

    Тази същата тълпа в неделя скандира "Осанна!".

    Трънен венец е сложен на главата на Христос вместо корона, а този акт е като подигравка към него. Кръстът, на който е разпнат е издигнат на хълма Голгота нерад с разпятията на разбойници и убийци.

    На разпети петък в православните храмове се изнася светата Плащеница. На нея е изобразено тялото на Христос при снемането му от кръста.

    В най-голямата църква в Хасково „Успение на Пресвета Богородица“ по традиция се събраха миряните, за да минат под Плащеницата. На този ден в средата на всеки храм тя се поставя на специално издигнато място, което символично напомня за гроба на Исус.

    Ритуалът на минаването под Плащеницата е израз на смирението и преклонението пред Христовия гроб, както и на благодарност за дареното изкупление на греховете.

    За постещите днешният ден е и най-трудният от великденския пост, защото е най-строг – забранява се всякаква храна и дори пиенето на вода.

    В народните вярвания се казва, че на този ден дори и птиците не пеят, защото страдат за Христос. От там идва и изразът „На Велики петък и пиле не пее, и гнездо не вие.”

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини