Кендрик Ламар издаде петия си студиен албум след петгодишна пауза

Кендрик Ламар издаде петия си студиен албум "Mr Morale and the Big Steppers”, който е един от най-очакваните от много време. През петте години от толкова успешния “DAMN” той спечели седем награди „Грами“  и „Пулицър“ за музика - единствената такава награда , присъдена на рапър. Продуцира и албума към филма „Черната пантера“.

"Mr Morale and the Big Steppers" е от две части с по девет песни и с участието на музиканти от различни жанрове - Бет Гибънс, Сампа, Съмър Уокър, Бейби Кийм, Флорънс Уелч и скандалният Кодак Блек, осъден за сексуално престъпление, който се появява многократно.  Сред продуцентите е Фарел Уилямс, както и Саунуейв и Дахи, с които рапърът и преди е работил,  както и самият Ламар. По албума са работили също авторите „Бийч нойз“ и перкусионистът Алкемист.

Всички албуми на Кендрик Ламар са с тема - расизмът, детството, бунтарство, вътрешните и външни борби в спечелилия "Пулицър" "DAMN". В "Mr Morale and the Big Steppers" 34-годишният рапър вече има две деца. И албумът му е изненадваща медитация върху бащинството (Father Time) и семейството (United in Grief), но и върху проблеми на обществото и морала в общността на чернокожите чрез протагониста Оклама.

На корицата на "Mr Morale and the Big Steppers" Ламар се представя като месия - с трънен венец, но и с дете на ръце. В една от песните - "Rich Spirit" се нарича "Христос с пистолет", но в друга - "Saviour" напомня, че не е идеален, за да бъде възприеман така.

В типичния за него интроспективен стил Кендрик Ламар признава, че е прибягнал до лечение ("United in Grief"), както и че вдъхновението му го е напуснало цели две години и нищо не го е вълнувало ("Worldwide Steppers"). "We Cry Together" e под формата на караница между мъж и жена за техните отношения. С "Auntie’s Diaries" той засяга толкова рядката за хип-хоп сцената тема за транссексуалността в семейството. 

Новият албум на Кендрик Ламар ще бъде коментиран дълго. „Оголващ душата катарзис“, го нарича „Ню мюзикъл експрес“. Според в. „Индипендънт“ той е „нежен опус от поет, характеризиращ своето поколение". "Наситено, сложно, противоречиво и вълнуващо пътешествие в съзнанието на спечелилия "Пулицър" Кени, каквото очаквахме", пише „Ролинг стоун“. 

В известна степен "Mr Morale and the Big Steppers" може да насочва и към следващия етап от кариерата на Кендрик Ламар. Той е последният албум за звукозаписната къща "Топ доуг ентъртейнмънт", с която рапърът работи от началото на кариерата си. Той още не е обявил новия си лейбъл, но учреди  мултидисциплинарна медийна компания PGLang заедно с Дейв Фри през 2020 г. Това е компания за услуги, която включва звукозаписна, продуцентска и издателска къща. Сред търговските й проекти е както видеото за "The Heart Part 5" от новия му албум, така и серия от кецове "Конвърс".

След продължителното си отсъствие Кендрик Ламар обяви световно турне, което ще започне на 19 юли в Оклахома, а през есента ще се насочи към Европа, Австралия и Нова Зеландия. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини