Министър Сандов: Брикел-Гълъбово може да последва ТЕЦ Марица 3

Ако в "Брикел"-Гълъбово не изпълнят предписанията и не осигурят инсталация в нормите, може да последват ТЕЦ "Марица 3“ в Димитровград. Това каза Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатичните политики и министър на околната среда и водите, в предаването „Защо, г-н министър?“ по БТВ.

В рискова категория са предприятията, изгарящи въглища, от югоизточния район, и ако има превишавания на замърсяванията на въздуха, трябва да бъдат затворени, каза още министър Сандов. По думите му, възможно е да се обмисли въглищните централи да работят, само когато България има нужда от тази енергия, а на работещите в тях да се осигури алтернативна заетост.

В отговор на въпрос, свързан с твърдението, че в България има 480 млрд. кубика шистов газ, министър Сандов каза, че се съмнява в тези числа. Никъде в Европа не се добива шистов газ, добави той. Ние проучвания за шистов газ можем да правим, но не е допустимо да се използва технологията "фракинг" заради вреди на околната среда, допълни министър Сандов.

Борислав Сандов заяви, че докато е министър, на плажа "Алепу" няма да има хотел. Дадени са предписания на собственика да се възстанови мястото за гнездене на птици, но не очаквам да се случи в рамките на една година, каза той. Ако собственикът не го направи, ще го изпълни държавата, но за негова сметка, посочи министър Сандов. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини