Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ отбеляза 60-годишен юбилеи с изложбата „Запазена ма®ка – Димитровград и Хасково“

Изображение 1 от 4

    60-годишен юбилей празнува Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград с изложбата „Запазена ма®ка – Димитровград и Хасково“. На събитието, което се проведе в петък (20 май 2022г.) присъстваха кметът на Община Димитровград Иво Димов, председателят на Общински съвет Гергана Кръстева, директори на културни институти в града, настоящи и бивши уредници на галерията, плакатисти, културни дейци и граждани.

    „Специално искам да благодаря на хората, които са били и са част от екипа на галерията, защото именно те са основния двигател на това културно средище. Община Димитровград винаги е отделяла значим бюджет за своите културни институти, с ясното разбиране, че именно културата и образованието изпълват със съдържание ежедневието ни.”, каза кмета Иво Димов при откриването и допълни, че съвместно с Председателя на общински съвет са внесли предложение за присъждане посмъртно на званието „почетен гражданин” на патрона на галерията Петко Чурчулиев.

    Куратори на експозицията са Ненко Атанасов и Емилия Стоева, заедно с творческите сътрудници Ивайло Тодоров, Тома Гълов, Мартин Сейчев, Георги Георгиев – Аршата и Любослав Боянов (докторанти и студенти в „Плакат и визуална комуникация“, НХА).

    Партньори на инициативата са Катедра „Плакат и визуална комуникация“ – НХА, Музейна сбирка – НХА, Архив „Стефан Кънчев“, Logo Room Stefan Kanchev, Личен архив Цветан Илиев, Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково, Регионален исторически музей – Хасково, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград.

    Проектът е осъществен с подкрепата на Исторически музей Димитровград, в лицето на неговия директор – Антоанета Станчева.

    За настроението и още по-бляскава празничност на събитието се погрижиха и музикантите от Забавно-духовият оркестър – Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини