Русия и Китай са провели съвместно военно учение

Военновъздушните сили на Русия и Китай проведоха съвместен въздушен патрул над Японско море, Източнокитайско море и над западната част на Тихия океан, предаде Ройтерс, като се позова на китайското министерство на отбраната.

Това бе първият съвместен патрул от началото на военните действия в Украйна и бе част от ежегодно учение, се казва в съобщението  на военното ведомство.

Досега двете страни са провеждали подобни учения през 2019, 2020 и 2021 г., но през втората половина на годината. 

Русия стана обект на редица западни санкции заради инвазията си в Украйна, която нарича "специална военна операция". Пекин не осъди руската атака и не я определя като "инвазия", но призова за решение чрез преговори.

Китайската армия заяви, че съвместните воено-въздушни учения с Русия, проведени вчера над Японско море, Източнокитайско море и западната част на Тихия океан, не са насочени срещу нито една страна, предаде Ройтерс. Патрулът е бил част от ежегодно военно учение, посочва i китайското министерство на отбраната на сайта си. 

Ученията близо до зоните за противовъздушна отбрана на Япония и Южна Корея се състояха в момент, в който американският президент Джо Байдън завърши визитата си в Азия и предизвика гнева на Китай, като заяви, че би искал да защити Тайван с военни средства, в случай че стане обект на китайска атака.  

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини