Нова илюзия лъже мозъка, че вижда разширяваща се черна дупка

Нова оптична илюзия подмамва мнозинството хора да си помислят, че тъмната област на "черна дупка" в центъра на неподвижно изображение бързо се разширява, сякаш наблюдателят се движи към нея. Изследователите подозират, че изображението буквално подмамва мозъка да си помисли, че наблюдателят се движи към затъмнено пространство, като пещера или тунел.

Илюзията се състои от голяма черна елипса, заобиколена от тъмен ореол на бял фон, изпълнен с по-малки черни елипси. Обикновено, когато човек се взира в изображението, тъмната елипсовидна област изглежда да се разширява навън за няколко секунди, поради което илюзията е наречена "разширяваща се дупка".

В ново проучване изследователите установиха, че 86% от 50-те участници, които са гледали оптичната илюзия, съобщават, че виждат разширяващата се тъмнина. Екипът подозира, че илюзията действа върху възприятието на мозъка за променящите се нива на светлина.

"Разширяващата се дупка е силно динамична илюзия", казва водещият изследовател Бруно Лаенг, психолог от университета в Осло в Норвегия. Илюзията подмамва ума да види промяна в яркостта, която всъщност не е там, "като че ли наблюдателят се насочва напред към дупка или тунел", допълва Лаенг пред Live Science.

Илюзията се случва заради естествена реакция в мозъка, която предсказва кога светлината е на път да се промени, казват изследователите. Тъмната област в центъра на изображението имитира входа на пещера или тунел, а заобикалящият модел създава у наблюдателя впечатлението, че се движи към тази пещера или тунел. Когато мозъкът регистрира потенциална промяна в интензитета на светлината, като например при влизане в пещера, това предизвиква свиване или разширяване на зениците, за да ви подготви за предстоящата промяна.

Илюзията е толкова добра в измамата на мозъка, че също така кара зениците на хората да се разширяват, сякаш всъщност се движат към по-тъмно пространство. Изследователите са използвали специални камери, за да проследяват движенията на очите на наблюдателите, докато гледат илюзията. Така учените откриват, че зениците на техните субекти се разширяват, точно както тъмната област на илюзията се разширява в умовете им. Тези, които са видели по-голяма тъмна дупка, са показали по-голямо разширение от тези, които са видели по-малко ярка "черна дупка", казаха изследователите.

"Илюзията за разширяващата се дупка предизвиква съответно разширяване на зеницата, както би се случило, ако тъмнината наистина се увеличава", каза Лаенг. Това показва, че "зеницата реагира на начина, по който възприемаме светлината, дори ако тази светлина е въображаема".

Изследователите също така тествали с наблюдателите версии на илюзиите, при които цветът на елипсите е променен. При тях разширяващият се ефект на илюзията се оказал намален и разширяването на зениците на наблюдателя било по-малко забележимо. И когато обърнали цветовете (бели елипси върху черен фон), зениците на наблюдателите се свивали, вместо да се разширяват, сякаш хората се движели към ярка светлина.

Изследователите нямат представа защо някои хора, които гледат разширяващата се дупка, не могат да видят движението на тъмната област. Екипът се надява да тества илюзията върху животни и да види дали могат да научат повече за това как техните визуални системи се различават от тези при хората, за да разгадаят мистерията.

Новото проучване е публикувано във Frontiers in Human Neuroscience.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини