Оптична илюзия подвежда мозъка да види сияещи звездни лъчи

Изображение 1 от 2

    Нов тип умопомрачителна визуална илюзия кара хората да виждат сияещи лъчи, които всъщност изобщо ги няма.

    Новооткритата илюзия се състои от прост модел с концентрични венци на обикновен бял фон. Въпреки това, почти всеки, който го гледа, може да види ярки лъчи или лъчи, излъчвани от центъра на дизайна, като слънчева светлина през облаците. Зрителят вижда тези несъществуващи лъчи, тъй като мозъкът "свързва точките" между определени точки във венците.

    Майкъл Карлович, визуален артист с опит в неврологията, създал сияещите лъчи като лого на своята дизайнерска компания Recursia Studios през 2019 г.

    "Когато за пръв път видях създадената от мен илюзия, веднага усетих, че гледам ефект, който никога не съм виждал досега", казва Карлович пред Live Science. "Бях приятно изненадан, но в крайна сметка объркан относно това какъв механизъм може да бъде в основата на ефекта."

    За да разбере повече, Карлович се кооперира с Паскал Уолиш, психолог и учен по данни в Нюйоркския университет, за да проведе научно изследване върху дизайна.

    Свързване на точките

    Графиката на илюзията се състои от концентрични венци, всеки от двойка полигони звезда, които от своя страна се образуват от два седмоъгълника (седемстранни полигони). Звездните полигони са подредени концентрично, върховете и пресечните точки са разположени в радиална линия. Зрителите виждат тези точки на пресичане във венците като "ярки точки" или точки в тяхната периферия, защото тези точки са най-тънката част от венците. Тъй като ярките точки на всеки концентричен венец се припокриват помежду си, мозъкът създава лъчите между тях, въпреки че няма промяна в цвета на фона.

    "Умът свързва точките, като създава илюзорни сегменти от линии", каза Карлович.

    Този ефект обаче е мимолетен и ако бързо движите поглед по графиката, лъчите изчезват или стават по-силни, в зависимост от това къде гледате.

    Чисто нова илюзия

    Визуалните илюзии, които подвеждат мозъка да види нещо, което го няма, не са ново явление, но начинът, по който работи тази конкретна илюзия, не е проучван и документиран преди.

    "Никога не е имало демонстрация на илюзорни лъчи, обхващащи фона на чертежа", казва Карлович. "Всички други илюзии, включващи илюзорни линии, се ограничават до мрежа."

    Мрежата, като илюзията с решетката на Hermann, създава този тип ефект, защото е много по-лесно да се създадат привлекателни светли точки в пресечните точки в мрежата.При илюзията с решетката на Hermann, тъмни петна се появяват в точки от решетката, въпреки че всъщност не съществуват.

    "Тук обаче имаме пример, когато мозъкът изгражда илюзорни лъчи през нерешетъчни области, които иначе трябва да са празни", каза Карлович.

    Карлович и Уолиш експериментирали с много различни конфигурации, за да определят кои аспекти най-много влияят на ефекта. Те първо експериментирали с размера на графиката. така установили, че ако чертежът е достатъчно голям, за да е видима илюзията, ефектът се запазва неизменно. Възможно е да се разпада, ако се опита в много по-голям размер, от този който са експериментирали, предполагат изследователите.

    Експериментите също така разкрили, че завъртането на чертежа прави лъчевия ефект по-силен. Силата на ефекта също се увеличила при повече венци, добави той.

    Лъчите стават по-силни при въртене на графиката. Кредит на изображението: С любезното съдействие на Майкъл Карлович, Recursia LLC

    Лъчите се виждат независимо от цвета на линиите и фона, стига да контрастират, установили изследователите. Това също може да накара лъчите да променят цвета си. Например ако графиката е с бели линии на чеврен фон, хората да виждат много по-тъмни, но също толкова ярки лъчи.

    "Нашите предварителни пилотни експерименти с цвят предполагат, че най-важното е, че трябва да има голям контраст между цвета на фона и цвета на линиите, каза Карлович. Колкото по-висок е контрастът, толкова по-силни са лъчите."

    Освен че служи като лого на компанията на Карлович, изследователите смятат, че сияещите звездни лъчи имат потенциал за допълнителни изследвания.

    Илюзии като тази ни помагат да научим повече за това как еволюира собственият ни мозък, каза Карлович.

    "Визуалните илюзии ни дават представа за това как мозъкът реконструира света", допълва той. "Те ни учат за предположенията и прогнозите, които мозъкът прави, за да изгради нашите възприятия."

    Изследването е публикувано в i-Perception.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини