Собствениците трябва да инвестират в енергийно обследване, за да се наредят на опашката за "саниране", но резултатът не сигурен

Това, което е ясно към момента, по отношение за новата програма за енергийна ефективност, или както е известно за санирането на блоковете, е че желаещите да получат финансиране, ще трябва да инвестират сами в енергийното и конструктивно обследване на сградите. Но въпреки това няма гаранция, че блокът ще бъде одобрен, или че ще се класира за финансиране по програмата.

В Димитровград има 122 жилищни сгради, които са създали сдружение на собствениците, което е първата стъпка за кандидатстване. Към момента е ясно, че одобрените блокове по предходната програма няма да са на опашката и автоматично да се включат като кандидати в новата програма, а ще трябва да кандидатстват наново, след като са изпълнили изискването за енергийно и конструктивно обследване на сградите си. Сумата, която трябва да отделят домакинствата за обследването, не е малка, особено при условие, че това не им гарантира одобрение по програмата, това заяви днес кмета на Димитровград Иво Димов.

Ориентировъчната цена за енергийно обследване е 4,20 лв. с ДДС на кв. м., което сметнато за един двустаен апартамент от 60кв.м. излиза около 250лв., но към тази квадратура вероятно ще се добави и процент от квадратурата на общите части в сградата и тя ще се увеличи. Програмата все още не е активна, въпреки очакванията да стартира в началото на този месец и въпросите все още са много повече от отговорите.

Повече гледайте във видеото към материала.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    88
    88
    4 -1
    23:50, 13 юни 2022
    Откажете се много е скъпо.
  • 2
    Ау
    ау
    3 -2
    10:40, 14 юни 2022
    Бате Бойко като се върне ще ни санира безплатно. Промяната са измамници и крадци!
Последни новини