Зам.кметът на Димитровград Яшо Минков е избран за вицепрезидент на Асоциация АТРИУМ

Заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков е избран за вицепрезидент на Асоциация АТРИУМ на провелото се на 9 юни 2022г. общо събрание на Асоциацията, съобщават от местната администрация. При проведения избор поста президент на Асоциацията заема видният италиански учен архитект професор Улисе Трамонти, който наследи мястото на дългогодишния президент професор Джон Патрик Лийч.

Във Асоциация АТРИУМ членуват 18 европейски общини, от които 13 италиански (Бертиноро, Карбония, Кастрокаро, Червия, Чезенатико, Ферара, Форли, Форлимпополи, Мерано, Предапио, Торвискоза, Трезиняна и Чезена), 2 хърватски (Лабин и Раша), 2 румънски (Яши и Щеи) и българската Димитровград.

Асоциация АТРИУМ е учредена през юни 2013 г. от партньорите по проекта ATRIUM (2011—2013 г.), финансиран по програма Югоизточна Европа. Проектът подчерта ключов елемент от европейската история от 20-ти век: културното наследство и паметта, свързани с тоталитарните режими и тяхното конкретно архитектурно наследство. Основният резултат от сътрудничеството между партньорите беше поставянето и развиването за първи път на темата и проблематиката на противоречивото наследство – както материално, така и нематериално, за да се „открият“ споделени исторически елементи. Успешното изпълнение на Проект АТРИУМ доведе до обявяването като му като културен маршрут АТРИУМ и включването му като 27-ия културен маршрут на Съвета на Европа.

Основните цели на Асоциацията са: разпространяване на знания, защита и насърчаване на европейското наследство (както материално, така и нематериално), свързано с архитектурата и историята на 20-ти век, със специален акцент върху периодите, белязани от диктаторски и тоталитарни режими в Европа; координиране на местните европейски маршрути на архитектурата на тоталитарните режими на 20-ти век в рамките на единен транснационален маршрут ATRIUM; извършване на дейности насочени към насърчаване на научните изследвания, знанията и повишаването на културните и архитектурни обекти и маршрути в сътрудничество с университети и изследователски центрове; насърчаване на културен туризъм, който повишава критична историческа и естетическа оценка на противоречивото наследство, способна да насърчава ценностите на Съвета на Европа.

В дейността си Асоциацията работи в тясно партньорско сътрудничество с университета във Флоренция (Италия), университета в Болоня (Италия), университета в Любляна (Словения), Словашката академия на науките, Баухаус университет Ваймар (Германия), Националния институт за културното наследство Букурещ (Румъния), Университета в Екзетър (Великобритания), УАСГ София, университетите в Лестър и Кембридж (Великобритания), ВТН Технологичен Институт Карлскрона (Швеция), Университета на Валядолид (Испания), СУ „Климент Охридски“ и редица други университети, институти и научни центрове и организации. Асоциацията има в структурата си и научен комитет, съставен от редица известни учени от Европа в областите градско планиране, архитектура, урбанистична социология, културни маршрути и история.

Освен научна дейност Асоциацията активно участва в изпълнението на Европейски проекти, като има вече десетки реализирани такива, в момента се изпълняват 4 проекта, два от които с участието на община Димитровград, като по единия Димитровград е водещ партньор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини