Три пъти ръст на домашното насилие през последната година

С три пъти се е увеличил броят на хората, потърсили помощ заради домашно насилие от фондация „Х&Д Джендър перспективи“ през миналата година. Това става ясно от данните на фондацията, изнесени по време на Областния съвет по превенция на домашното насилие, съобщиха от Областна администрация.
От началото на 2022 година до момента във фондацията са направени 167 социално-психологически и юридически консултации. Потърсени са за помощ от 72 души в приемните им в Хасково, Димитровград и Свиленград. Подготвени са 35 молби за защита към съответните съдилища.
От началото на месец април до момент се наблюдава ръст на търсещите помощ в консултативните им центрове. Освен на хора от областта, помощ експертите оказват и на пострадали от домашно насилие и от други части на страната, тъй като повече от 10 години организацията е член на „Алианс за защита от насилие, основано на пола“.
В Областния съвет по превенция на домашното насилие се събира на заседания от неговия председател-областният управител Катя Панева.
Съорганизатори са и от фондация „Х&Д Джендър перспективи“. В него се включват участници от различни неправителствени организации, адвокати, социални центрове, представители на ОД МВР – Хасково, Районен съд - Хасково, Районна прокуратура – Хасково, на Регионалното управление на образованието, Община Хасково.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини