Сигнализират за безводие в Харманли и 4 села в Хасковска област

Изображение 1 от 2

    Подробната инвестиционна програма за 2022 г. на ВиК – Хасково бе приета на извънредно заседание на Общото събрание на Асоциация ВиК на обособена територия. Заседанието води областният управител на Хасково Катя Панева, като представител на държавата, съобщиха от държавното ведомство. В него участваха представители на общините Димитровград, Свиленград, Стамболово, Харманли и Хасково, които заедно с държавата събраха 88% от гласовете, което означава, че събранието имаше кворум.

    Областният управител на Хасково има мандат от държавата. Мандатът на МОСВ е да се гласува както гласува регионалният министър, чието становище е за одобряване на инвестиционната програма за 2022 г. От присъстващите общини единствено имаме изразена позиция „против“ от Общински съвет – Харманли, по становище на общински съветник, че не се влагат необходимите средства. Останалите са за одобряване на програмата, което стана с необходимия процент, посочи Димитрина Добрева, финансов експерт от АВиК – Хасково.

    Изложение на инвестиционната програма направи главният инженер на ВиК ЕООД Хасково Никола Каракехайов. Заложените в нея средства за отделните общини за 2022 г. са 892 000 лева, като за доставяне на вода са предвидени 768 000 лева, за отвеждане на отпадни води – 42 000 лева, за пречистване – 83 000 лева. Средствата са разпределени пропорционално на процентите на общините, които участват в АВиК, коментира инж. Каракехайов. Не е възможно с тези малки средства да се направят всички необходими ремонти по мрежата. В момента обаче тече процедурата по Регионалните прединвестиционни проучвания (РПИП), за да има възможност да се използват и европейски средства, допълни той.

    „Надявам се, че кметовете участват активно при изготвянето на тези прединвестиционни проучвания. Ситуацията е трудна към момента, но трябва да направим всичко възможно, за да намалим загубите на вода по мрежата“, посочи областният управител Катя Панева.

    Председателят на Общински съвет – Димитровград Гергана Кръстева попита дали работещите към структурата на ВиК в Димитровград са запазили работните си места, както и за бъдещите инвестиции.  Промени няма да има, освен това, че работодателят им е ВиК  - Хасково, както и че досегашният управител е ръководител на звеното, заяви Катя Панева, а инвестициите бяха обсъдени на заседанието.

    Заместник-кметът на Харманли Валентина Димулска акцентира на проблеми с водоснабдяването в града и село Поляново. Областният управител Катя Панева посочи, че е запозната с проблема, като подчерта, че той касае три общини - Харманли, Симеоновград и Хасково на чиито територии са селата Поляново, Брягово, Александрово и Константиново. Сериозен е проблемът в Константиново, тъй като там през лятото дълго време няма питейна вода. Потърсих и становището на специалисти от МРРБ и те заявиха, че на територията на съответната община, където са най-много аварии, оттам трябва да започне проектирането и след това да се търси финансиране, обясни областният управител.

    В Стамболово имаме проблем с наводняване на кладенци от река Арда, които снабдяват много населени места. Проблемът може да се задълбочи и да се стигне до заливане на трафопостове и електрически табла. Затова трябва да се вземат мерки, заяви заместник-кметът на Стамболово Ибрам Тахир, като обясни, че са изпращани становища до ВиК и Басейнова дирекция.

    На срещата бяха засегнати и други наболели проблеми, като потенциалната възможност за алтернативно водоснабдяване на Хасково. Не бе подмината също темата със запълването на дупки след ВиК аварии.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини