Асен Василев взе мандата като кандидат за премиер от „Продължаваме промяната“

Асен Василев, който беше излъчен от най-голямата партия в настоящия парламент -„Продължаваме промяната“, като кандидат за министър-председател, взе от президента Румен Радев този следобед мандата за съставяне на кабинет.

И двамата са от Хасково.

Асен Василев е възпитаник на хасковската Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“, в която Румен Радев учи една година, преди да завърши със златен медал Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в областния град.

Пред президента при връчването на мандата за съставяне на правителството името на Асен Василев като премиер-министър обяви председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Освен него и Василев, при президента на на “Дондуков“ 2 влязоха още Кирил Петков и Никола Минчев.

„България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени и нарастващата неизвестност, а реформите и средствата по плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме вече и външнополитическа криза. При връчване на мандата за съставяне на правителството на сегашното в оставка, аз предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш“, отбеляза държавният глава преди да връчи мандата на Асен Василев. „Българските граждани, нашите институции имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интереса на българските граждани“, добави още Румен Радев. Той посочи, че очаква адекватни решения и отстояване на националния интерес.

„За мен това е огромна отговорност. Всички сме наясно, че за кризите, които България трябва да посрещне, е от изключителна важност да имаме кабинет. Важно е той да работи в интерес на гражданите, а не на статуквото и да отстоява българския интерес и независимостта на държавата ни така, както и първия кабинет на „Продължаваме промяната“, отговори Асен Василев.

Номинацията му беше обявена по-рано днес от министър-председателя в оставка Кирил Петков.

Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в кабинета в оставка на Кирил Петков.

45-годишният икономист и предприемач беше министър на финансите в служебния кабинет на Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Преди това той беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков, назначено през 2013 година от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

Василев е завършил икономика в Харвард и е специализирал бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

На излизане от Президентството пред  журналисти Асен Василев коментира, че най-напред ще се търси политическа подкрепа за програмата на предстоящия кабинет и след това може да се говори за персоналния му състав. Той добави, че от ПП държат на подкрепата на поне 121 народни представители за подкрепа на кабинета, които да застанат зад програмата им и да се обявят ясно срещу крупните бизнесинтереси, прокарани през предишното правителство.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини