Песков: Русия ще разгледа въпроса за закриване на посолството в България

Въпросът за закриване на руското посолство в България ще бъде разгледан от външното министерство на Русия, а ако е необходимо, ще се докладва на руския президент Владимир Путин, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс.

По-рано днес руският посланик в България Елеонора Митрофанова направи изявление на страницата на руската дипломатическа мисия в социалните мрежи. Тя каза, че обръщението на руската страна към българското външно министерство е било пренебрегнато.

"За съжаление, нашето обръщение към Министерството на външните работи на Република България беше игнорирано. Във връзка с това възнамерявам без отлагане да повдигна пред ръководството на моята страна въпроса за закриването на посолството на Русия в България, което неизбежно ще доведе до закриване на българската дипломатическа мисия в Москва. Отговорността за по-нататъшните тежки последици на тази стъпка е изцяло върху правителството на Кирил Петков", заяви Митрофанова.

Песков отговори на въпроса на Интерфакс дали Кремъл е получил обръщението на ръководителя на дипломатическата мисия и дали то ще бъде разгледано. "(Въпросът) ще бъде разгледан от Министерството на външните работи (на Русия) и ако е необходимо, ще бъде докладван на президента", заяви говорителят на Кремъл.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Бо
    Бостанджията
    15 -10
    17:42, 1 юли 2022
    Голям праз да му мислят руснаците с апартаменти и къщи по нашето море. Митрофанова ще почива тази година в Сочи или в някой трудово-възпитателен лагер за сваляне на излишни килограми.
    • 33
      333
      9 -2
      10:47, 2 юли 2022
      70 дипломата на държава с население по-малко от Москва??? И малките деца знаят, че те са много повече от 70 и че 99% от тях са си чисто и просто шпиони! Ще пият една студена вода и ще им мине! Или пък може да не накажат, като ни спрат газта!
    • В модерната история България и Русия установяват за първи път дипломатически отношения на 7 юли 1879 г., като от тази дата насам те са били прекъсвани няколко пъти.
      1. През 1886 г. Русия къса официална връзка със София.Съединението на 6.09.1885 г. Източна Румелия се с Княжество България. Сърбия и Османската империя напдат България. Следва криза с неуспешния проруски преврат срещу княз Александър Батенберг и неговата последвала абдикация. Русия е недоволна от Българското обединение и иска да направи преврат и да сложи послушен цар. Проруски представители обвиняват за насилие над населението в Източна Румелия и настояват Османската империя да окупира Румелия. На 23 ноември Стамболов успява да неутрализира заговорниците и да ги обезоръжи, без да се пролива кръв. Това води до дълъг 10-годишен период на разрив, през който двете държави България и Русия, не поддържат официални контакти до април 1918.
      2. През септември 1918 г. Русия къса за втори път официалната си връзка със София до 1934г.
      След първия разрви в отношенията Стамболов бързо прокарва основите на държавността и икономическо развитие на България. Прокараните основи дават бързо развитие на Българи я което започва да се вижда ясно вече в периода на 1934-39 и Русия започва да си подобрява отношенията с България. И от 1939г започва бързо спадане на икономическото развитие на страната ни.
    • От
      От сърце
      1 0
      18:53, 4 юли 2022
      Идеите на х.й
  • 2
    88
    88
    8 -22
    19:06, 1 юли 2022
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 99
      99
      19 -8
      21:13, 1 юли 2022
      Викаш "само Русия" ама компютърът, на който пишеш не е руски, нито автомобилът ти, нито хладилника, телевизора, дрехи, един пирон нямаш в къщи, децата ти или на твоите познати учат работят и живеят на запад, а не в Русия. На екскурзия ходиш пак на запад, а не в Сочи или Чукотка. Браво, сигурно и сам не си вярваш, ама дращиш глупости тук
  • 3
    77
    77
    4 -11
    23:09, 1 юли 2022
    Някой може ли да каже ядреното гориво с което рабо... Виж коментара
    • Ан
      антимишок
      3 -3
      06:47, 2 юли 2022
      Няма значение какво е-ще сложат "съюзническо",следващият ремонт ще е неоригинални,а със "съвместими" части....нищо че ремонта на павец чаира по тази "схема" завърши с унищожаването на ремонтираният блок.......
    • До
      до антимишок
      2 -1
      09:58, 2 юли 2022
      Е, де, ПАВЕЦ Чаира е японско оборудване, после - българско с лиценз
    • Го
      Горивото за АЕЦ
      7 0
      12:12, 2 юли 2022
      Има много доставчици спокойно. Запорожката АЕЦ използва Швеция за доставчик. Реакторите и са като на 5 блок на Козлудуй.
  • 4
    Ан
    антимишок
    2 -4
    10:52, 2 юли 2022
    Лицензиран ти е задника!Като си чел нещичко или подочул нещо не си мисли че ЗНАЕШ какво стана в действителност!Блока е на "тошиба" и е вече в извън гаранционно обслужване,точно затова се прави конкурс за ремонта в които участва и "тошиба" но губи поради по-скъпа оферта!Печели "консорциум" от тип "риба,рак,щука" и влага части които абсолютно НЕлицензирани,а са "съвместими",резултата е "пирфектен"-турбината направо е "изкъртена",а от обратното подаване напрежение се 'офазява" водата в язовира,десетки тонове риба са изтрепани и добре че е март месец и язовира няма рибари......А като се направи един такъв 'ремонт" на АЕЦ-а ще завиждаме на тези които са били на 20-30 километра наоколо,просто ще умрът набързо,а ние пак ще умрем само че бавно и мъчително.......
    • Wo
      wow
      1 -3
      12:17, 2 юли 2022
      Поздравям те, реви още по-силно за Тошиба, хич да не се чуе рева за руско гориво
  • 5
    Ле
    ЛЕЙТЕНАНТ ЗМЕЙ
    0 0
    09:17, 4 юли 2022
    Първо росенец! Там се укрива кгб! Не е в посолството :)
Последни новини