По горещниците гадаем каква ще е годината

    В народната българска традиция дните 15,16 и 17 юли са свързани с това, че са най-горещите в годината. Затова и от стари времена тези дни са известни като „горещниците“. Православието отбелязва на тези дати три последователни празника-Светите Кирик и Юлита-на 15-ти юни, на 16-ти-Света Юлия и на 17-ти юни е денят за почит на Света Марина.

    На места в Южна България пък дните не са три, а са цяла седмица до 20 юли. Хората я наричат "Запалена неделя".

    В някои части на страната хората смятали за най-опасен първият ден от горещниците, но на повечето места вярвали, че това е третият ден от горещниците.

    Всъщност по това време на годината стопаните много внимавали да не стане пожар и организирали така дейностите си, че да сведат до минимум тази възможност.

    Българите от стара време строго спазвали някои забрани.

    На-важното било в тези три дни да не се работи на полето. И това е обяснимо, защото при жънене или косене, ако оръдието на труда удари на камък, може да прехвръкне искра и да подпали нивите.

    На някои места в страната и до днес в тези дни се изпълняват ритуали, чрез които се предрича каква ще е стопанската година и колко тежка зима очаква хората. Времето на все от горещниците предсказвало времето през един от първите три месеца на годината, вярвали хората. Така ако денят е топъл, то и зимният месец ще е такъв, ако е хладен или вали дъжд-месецът ще е мразовит и с много сняг.

    Прогнозата за региона на Хасково и в следващите два дни е за действително топло време, температурите ще достигнат до 34-36 градуса.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини