Как да се сработите с човек, който е ваша пълна противоположност

Идеята, че противоположностите се привличат, може да има логика, когато говорим за връзките в личния ни живот. Все пак прекарването на повече време с човек, който е ваша пълна противоположност може да ви даде чувство за баланс и да разкрие пред вас нови хоризонти. Когато обаче става въпрос за хората, с които работите, нещата стоят по различен начин. За разлика от хората, с които избирате да се обкръжите в свободното си време, вие нямате роля в подбора на вашите колеги. Въпреки това обаче трябва да намерите начин да работите ефективно с тях.

„Възможно е да не разберете какво точно има предвид ваш колега, защото начините ви на мислене са противоположни или поне се различават значително“, казва Кели Макдоналд, автор на „How to Work With and Lead People Not Like You“.

Някои от често срещаните личности типажи, олицетворяващи перфектно пълните противоположности, които се срещат на работното място, включват: хората, които поемат рискове и онези, които отказват да излязат от зоната си на комфорт; интроверти и екстроверти, аналитични и креативни мислители; конфликтни и неконфронтационни хора.

„Във всички тези случаи мисля, че предизвикателството на работното място е да се гарантира, че бизнесът продължава да върви напред. Всеки път, когато диалогът спира, губи бизнесът. Трябва да можем да говорим за всичко - дори за неща, за които не знаем как да говорим“, казва Макдоналд.

Намерете общ език

Първата стъпка към сработването с човек, който се различава значително от вас, е намирането на общ език. „Може да се наложи да отделите известно време, за да вникнете по-дълбоко в същността на другия човек, но връзката винаги е някъде там“, казва Макдоналд, като добавя, че добрите теми за намиране на нещо общо са тази , свързани със семейство, хобита, филми, домашни любимци и спорт.

Тя разказва за свой бивш работодател, който веднъж е повикал екипа си в конферентна зала за бърза среща. „Той каза на групата: „Всички сме работили заедно, но някои от нас не се познават много добре. Искам всеки в стаята да сподели нещо, което другите вероятно не знаят за него“, разказва Макдоналд.

„Беше наистина забавно, защото хората изброиха наистина произволни неща. Един човек сподели, че е израснал в ранчо в Уайоминг, а друг, че не знае как да връзва вратовръзка. Намирането на общ език или тема за разговор създава мост между вас и другите”, добавя тя.

Спрете да казвате „да се съгласим, че не можем да се съгласим“

Различните гледни точки, подходи и разбирания често могат да доведат до търкания на работното място. Не всеки ще вижда нещата по същия начин, по които ги виждате вие. Ако някои опитва да спечели спор или да убеди другите в собственото си виждане за нещата, това може да създаде напрежение. Приема се, че в подобни ситуации често е добре да се потърси компромис и да се каже нещо от рода на „да се съгласим, че не можем да се съгласим“. Според Макдоналд обаче това е грешка.

„Тези думи са учтиви и би трябвало да подействат, но истината е, че нямат особен ефект. Те всъщност звучат пренебрежително, като ответната страна чува:„ Очевидно не можете да приемете, че съм прав“. И така разговорът приключва“, обяснява Макдоналд.

Вместо това тя препоръчва да кажете нещо от рода на: „Виждам нещата по различен начин“. „Тези няколко думи могат да превърнат дебата в дискусия. Готова съм да се обзаложа, че ще получите отговор от типа на: „Кажи ми как точно виждаш нещата“ и ще завържете пълноценен разговор. Може не всичко да върви гладко, но това ще ви позволи да разберете чуждата гледна точка, дори тя да е много по-различна от вашата“, добавя Макдоналд.

Не гледайте на колегите си като на семейство

Някои компании се стремят да изградят фирмена култура, в която екипът е нещо като семейство. Това е грешен подход, защото кара служителите да се чувстват зле, когато не харесват даден колега. Симпатията и антипатията са емоции, а емоциите са нещо, които в много случаи нямат място в работата.

„Фирмената култура е в по-голяма степен свързана с споделената мисия, споделените цели, споделената визия и ценностите“, казва тя. „Не е нужно да харесвате някого, за да можете да работите ефективно с него. Възможно е да сте част от екип с високи резултати и да не се харесвате. При спортните отбори и военните сили често се наблюдава подобна динамика. На терена или на бойното поле обаче те имат работа за вършене и я вършат“, категорична е Макдоналд.

Когато осъзнаете, че не е задължително да харесвате някого, за да работите заедно, вие освобождавате себе си от ненужни притеснения и получавате възможността да се  съсредоточите върху работата. „Разбира се, трябва да проявявате уважение и професионализъм. Оставете емоцията настрана и кажете: „Какво правим? Имаме работа, нека се съсредоточим върху нея.“

Стефани Воза за FastCompany.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини