Управленската програма отпадна от дневния ред на парламента

Със 117 гласа "за" депутатите решиха точката за гласуване на законодателна управленска програма, предложена от БСП, да отпадне от дневния ред. Предложението дойде от ДПС и ГЕРБ и беше подкрепено и от "Има такъв народ" и "Възраждане".

Според опозиционните партии не е работа на Народното събрание да помага на мандатоносителя за съставяне на кабинет. 

"Условия за съставяне на правителство не се приемат с решение на НС. Ако някой е получил мандат за съставяне на правителство, трябва да намери начин да си го реализира, а не да използва пленарната зала", заяви Йордан Цонев от ДПС.

Програмата трябваше да се гласува в четвъртък. 

"В тази програма са отразени 90% от предложенията, които получихме от ИТН. Не приехме изменения в Закона за финансирането на политическите партии, които смятаме, че биха тласнали в неправилна посока развитието на политическия процес и възможност партиите да бъдат финансирани по непрозрачен начин", заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров тази сутрин по БНТ.

Снощи стана ясно, че Националният съвет на БСП е одобрил предложението на Корнелия Нинова социалистите да внесат в Народното събрание управленска и законодателна програма до края на 2022 година. Става въпрос за програмата, изработена от БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Очакваме да бъде подкрепена от мнозинство - инстиционално и отговорно за тези закони, които трябва да се приемат през следващите месеци за стабилността на България. Ако програмата събере необходимото мнозинство от 121 човека, на следващият ден внасяме кандидат за министър председател.", посочи Нинова.

Ако парламентът приеме проекта, БСП ще номинира Асен Василев за министър-председател, обяви Нинова. По думите ѝ Асен Василев е приел номинацията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини