Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите до края на юли

Морските къмпинги отчитат ръст в броя на туристите до края на юли, в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Асоциацията на къмпингите в България, но без да дава статистическа информация.

При къмпингите във вътрешността на страната сезонът върви на ниво, сходно на това от 2021 г., а на места малко по-слабо. Възможно обяснение за това е, че докато по крайбрежието къмпингите са до голяма степен еднотипни, то във вътрешността те са много различни по вид, капацитет и локация. Някои от тях традиционно посрещат основно чужди туристи, а тази година техният брой изглежда ще се окаже по-малък, посочват от асоциацията.

Нейните междинни за сезона данни показват интересна картина относно националността на туристите по къмпингите у нас. На морето основно българи почиват на палатка, каравана и кемпер. След тях, с голяма разлика по брой, се нареждат туристите от Германия, Чехия, Румъния и Полша.

Във вътрешността на страната националността на гостите по къмпингите е доста по-разнородна. Има къмпинг зони, в които българите далеч не са първи по брой, за сметка на пътуващи туристи от Германия и Нидерландия. Сред най-честите посетители на къмпинги във вътрешността на страната тази година се нареждат и гражданите на Белгия, Румъния, Полша, Франция, Великобритания, Словакия и други.

За много от къмпингите в България изминалата 2021-а година беше рекордна по брой туристи. Това се дължеше от една страна на трудностите за пътуване зад граница заради ковид ограниченията, а от друга - на нарасналия интерес към този вид почивка. Предварителните очаквания за настоящата година са били за ръст на чуждите туристи, но несигурността, която войната в Украйна породи и високите цени на горивата оказват негативно влияние. Къмпинг туризмът е в огромна степен индивидуален туризъм на колела и горивото е един от основните разходи за практикуването му, посочват още от асоциацията.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини