Опасност от градушки днес и утре! Вземете мерки за имуществото си

    Падналата градушка снощи над части от Хасково и няколко околни села, която е нанесла доста поражения върху автомобили и сгради, според съобщенията от граждани, няма да е изолирано явление. Градушки в региона се очакват и тази вечер, и утре, предупредиха от Регионална дирекция "Борба с градушките" за област Хасково.

    Въпреки обработката снощи, градоносните клетки са били много интензивни и това е довело до падането на ледени късове с размер на орех в части от „Кенана“.

    По информация от службата, от 5 площадки около м.“Кенана“ са изстреляни 170 противоградни ракети само за час и половина, във времето от 20 до 21.30 часа, когато беше най-интензивната гръмотевична дейност.

    „Целта ни е да разбием ледените късове в облака и те да паднат под формата на дъжд. На някои места имаше добра успеваемост, като например в с. Гарваново, където паднаха над 40 литра само в рамките на половин час.

    Там, където градушката удари обаче е клетка над града, а обработката над населени места е забранена. Въпреки усилията ни, градоносната клетка бързо регенерира и затова се стигна до падането на отделни места на ледените късове", обясни Надежда Такиева от Регионална дирекция "Борба с градушките".

    Градоносни облаци се обработват още от 10.30 ч. и днес, тъй като прогнозата е за дейност отново привечер. Има достатъчно ракети, екипите са  пълни и налични и се работи усилено, за да се спестят неприятности на хората, посочи още тя.

    Междувременно за пораженията от градушката в Хасково вече има подадени искове към застрахователите от града, основно те са за щети по покриви на къщи.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини