Изпращат подкрепление от военни за охрана на границата. Автобусът от катастрофата в Бургас е на хасковлия

Над 300 военнослужещи ще бъдат изпратени на границата като подкрепление за охраната й. Това заяви в национален ефир служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Коментарът му бе по повод сутрешния инцидент в Бургас, при който шофьорът на  автобус с мигранти връхлетя върху полицейска патрулка, при опит да бъде спрян за проверка. При катастрофата загинаха двама полицаи.

Повишен мигрантски натиск към страната ни се отчита от два месеца насам.

За готовността по граничната бразда да бъдат изпратени военни, предупреди още преди седмици служебният министър на МВР Иван Демерджиев.

През вчерашния ден е имало среща в МВР за това как да бъде усилена охраната по границите на България. И сега има логистична поддръжка от страна на МО по границата, но тя ще бъде увеличена, посочи министърът на отбраната.

Ще бъдат изпратени още сили, за да бъде уплътнена границата. Ще се използват и дроновете на специалните сили, за да се оглеждат участъците, където са най-използвани за пробив от мигрантите. Има достатъчно технически средства по възпрепятстващото съоръжение по границата ни с Турция. Ще се окаже и съдействие за възстановяване целостта на оградата, тъй като и по нея има пробиви, посочи още министър Димитър Стоянов.

На брифинг по-късно в Бургас вътрешният министър Иван Демерджиев посочи, че причината да бъде допуснато във вътрешността на страната да се движи автобус с 47 мигранти, е недокрай прецизно свършената работа от страна на граничните полицаи. Той посочи, че части от района на границата с Турция не са обезпечени технически. По това се работи в момента. За наблюдение по границата от въздуха са осигурени 12 дрона от полицията и един от Министерството на отбраната.

Още в събота 100 военнослужещи заминават за границата и ще се присъединят към екипите на Гранична полиция, посочи Демерджиев.

по темата с катастрофата стана ясно, че в момента полицията издирва двама души. Те са сирийци, с хуманитарен статут у нас и са били в автобуса по време на инцидента. Имат връзка с нелегалния превоз на останалите мигранти от автобуса, за които до момента има данни, че също са сирийци. 

Заради това вътрешният министър е разпоредил и проверки по бежанските центрове в страната за лица, които се занимават с нелегален трафик. Проверяват се и сигнали за служители на полицията за връзки с канали за нелегално прехвърляне на бежанци.

 МВР министърът съобщи още, че автобусът от катастрофата не бил извън страната, той е на хасковска фирма и е купен от фирма в Кърджали. Превозното средство  било бракувано и няма право да се движи по пътищата, уточни той. Собственикът, който го е предал на издирваните двама сирийци е задържан. Чужденците са от Бежанския център в Харманли, стана ясно по-късно.

По непотвърдена информация автобусът е бил купен от специализирана автокъща в Харманли. Хора от превозваческия бранш там разпознаха превозното средство, като част от изложените за продажба автобуси и микробуси преди време. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Fb
    FB
    33 -7
    11:48, 25 авг 2022
    Как се минава граница с бракуван автобус, алооо вие ни взехте съвсем за балъци пак..
  • 2
    Db
    DB
    21 -3
    13:04, 25 авг 2022
    А, сега пък Турски стана автобуса, нали беше на Хасковлия ахахаха, големи батаци, ще изплуват от тоя случай.
  • 3
    Ба
    Бай Танас
    6 -8
    16:53, 25 авг 2022
    Да изпратят Бойко Рашков-дамаджаната за подкрепление за да си пие ичкията на чист въздух по странджата. И след това Мунчо Радев като главнокомандващ и глава на държавата в качеството си на баща и стратег на много служебни правителства.
  • 4
    11
    111Ф
    8 -1
    06:08, 26 авг 2022
    Граница къде е тази граница,няма вече граница беше някога,имаше граница някога сега има една разградена територия.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини