Facebook плаща още едно споразумение за скандала с Cambridge Analytica извън съда

Facebook е постигнал предварително споразумение в дългогодишния съдебен процес, който иска обезщетение от социалната мрежа за това, че е позволила на трети страни, включително компанията Cambridge Analytica, да имат достъп до личните данни на потребителите.

Според документ, подаден в петък в съд в Сан Франциско, Facebook казва, че представя проект на "принципно споразумение" и иска спиране на производството за 60 дни, за да го финализира.

Социалната мрежа не посочва сумата или условията на споразумението в колективния иск.

На въпрос на AFP, Facebook е отговорил в събота вечер, че "няма коментар за споделяне в момента".

Сделката идва в момент, когато шефът на Meta Марк Зукърбърг и бившият главен оперативен директор Шерил Сандбърг, която обяви оставката си през юни, трябваше да свидетелстват в съда през септември като част от скандала.

В съдебно дело, започнато през 2018 г., потребителите на Facebook обвиниха социалната мрежа в нарушаване на правилата за поверителност чрез споделяне на техните данни с трети страни, включително фирмата Cambridge Analytica, която беше свързана с президентската кампания на Доналд Тръмп през 2016 г.

Cambridge Analytica, която оттогава е затворена, е събрала и използвала без тяхно съгласие личните данни на 87 милиона потребители на Facebook, до които платформата й е предоставила достъп.

Твърди се, че тази информация е била използвана за разработване на софтуер, насочващ гласоподавателите в САЩ в полза на Тръмп.

През 2019 г. федералните власти глобиха Facebook с 5 милиарда долара за подвеждане на своите потребители и наложиха независим надзор върху управлението на личните данни.

Откакто избухна скандалът с Cambridge Analytica, Facebook премахна достъпа до данните си от хиляди приложения, заподозрени в злоупотреба с тях, ограничи количеството информация, достъпна за разработчиците, и улесни потребителите да определят ограниченията за споделяне на личните им данни.

Драматичният ход показва, че Марк Зукърбърг "отчаяно иска да избегне кръстосан разпит", казва журналистката от Observer, която разкри скандала.

Карол Кадуладр, журналистката от Observer, чиито разследвания на Facebook и Cambridge Analytica също станаха вдъхновение за филма на Netflix "The Great Hack", казва: "Това показва колко отчаяно Зукърбърг избягва да отговаря на въпроси относно прикриването от Facebook на изтичането на данни за Cambridge Analytica, че Facebook е уредил този случай само няколко дни преди той да бъде подложен на кръстосан разпит под клетва в продължение на шест часа."

Последните развития идват след отделно съдебно дело миналата година, в което се твърди, че Facebook е платила 4,9 милиарда долара повече от необходимото на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) по споразумението за скандала с Cambridge Analytica, за да защити Зукърбърг. В делото се твърди, че размерът на споразумението от 5 милиарда долара е мотивиран от желание да се предотврати назоваването на основателя на Facebook в жалбата на FTC.

Кадуладр допълва: "Facebook доказа, че са готови да платят почти всяка сума пари, за да избегнат техните ръководители да отговарят на тези въпроси. Това споразумение идва в допълнение към 5 милиарда долара, които вече са платили на Федералната търговска комисия".

"Истината ще излезе един ден, но днес не е този ден.“

В новата съдебна документация, оповестена късно в петък, не се дават финансови условия или подробности за предварителното споразумение. И Observer са получили отказ от Facebook и нейните адвокати относно повече подробности за принципното споразумение.

Заявлението обаче изисква от съдията във федералния съд в Сан Франциско да спре груповия иск за 60 дни, докато адвокатите на двамата ищци и Facebook финализират писмено споразумението, пише The Guardian.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини