НАСА отмени изстрелването на мисията "Артемис 1"

НАСА отмени изстрелването на мисията "Артемис 1", който трябваше да бъде днес след 17:30 часа българско време.

Преди това беше съобщено за възникнал технически проблем. Открита бе пукнатина в междинния резервоар - част от ракетата, която свързва резервоарите за течен водород и течен кислород. Възникнал е и проблем с един от четирите огромни двигателя RS-25.

Около 17 минути преди изстрелването на ракетата обратното отброяване беше поставено на над 200 часа - следващите възможни дати за изстрелване са 2 и 5 септември. Коментаторите първоначално не знаеха причината, доколкото за пукнатината, невидима с човешко око и установена с пяна се знаеше от часове. Така с малко смях и шеги очакването на историческото изстрелване продължава.

Днес НАСА планираше да изстреля космическия кораб Orion в далечна ретроградна лунна орбита с мегаракетата Space Launch System (SLS), която изглежда досущ като ракетите, с които бяха изстрелвани совалките на NASA преди години.

Целта на отложеното изстрелване от стартова площадка 39B в космическия център Кенеди във Флорида на мисията "Артемис 1" е да сертифицира както Orion, така и ракетата SLS Block 1 за космически полети с екипаж. Следващата мисия, наречена "Артемис 2", ще лети с екипаж до лунна орбита, но няма да каца на лунната повърхност.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини