ТА “Звездица” представи българския фолклор на международен фестивал в Чехия

    Танцов ансамбъл "Звездица" Димитровград се завърна след участие в 24 международен гайдарски фестивал в гр. Страконице - Чехия.

    Група от 40 изпълнители представиха българския фолклор в 7 концерта и парад през града. Ансамбъл "Звездица" бе избран да участва в грандиозното откриване на специална сцена над река Отава заедно с френската група. Над 3000 участника от 18 държави и от страната домакин свириха, пяха танцуваха, демонстрираха традиционни занаяти, приготвяха традиционни ястия в замъка на Страконице, на сцената на летния театър  и на още 4 сцени из града. Гайди от Шотландия, Англия, Франция, Австрия, Италия, Белгия, Холандия, Словакия, Хърватия, Полша, Беларус, Гърция, Германия, Испания, Унгария, Сърбия, България и Чехия огласяха улиците на Страконице в продължение на пет дни и показваха възможностите на музикалния инструмент в различни жанрове.

    Българската гайда бе представена от гайдаря на "Звездица" Пламен Стоянов. Ръководителите на "Звездица" Антония и Веселин Иванови получиха фестивални подаръци от Кмета на града Бржетислав Хърдличка. Българският подарък за Кмета на Страконице бе специално ръчно изработен сувенир - вечен календар с български гайдар и девойка в народна носия от майстор Цанка Стоянова. Събитието бе посетено от 30 000 души от Чехия и чужбина. Фестивалът се  провежда на всеки 2 години от 1967г. Организира се от Общината на Страконице със съдействието на Министерството на културата и под патронажа на Президента на Чехия. Участващите танцови и музикални групи се избират след предварителен кастинг. За фестивала ансамбъл "Звездица" имаше покана още в 2020 г., когато събитието бе отложено заради Ковид.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини