Шофьори на линейки от Хасковско на протест за по-високи заплати

    Шофьори на линейки от Хасковска област излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Днес преди обед около 50-60 души се сбраха в сградата на управлението на Спешна помощ в МБАЛ-Хасково, където проведоха разгорещени разговори с прекия си началник д-р Петя Радева, но представителите на медиите бяха отпратени.

    Част от шофьорите бяха останали в коридора. Те заявиха, че до момента са получавали по 920 лева месечно, като по думите им заплатите им не били променяни от около 2 години. Посочиха, че почти толкова получават и санитарките.

    Припомняме, че Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 21 960 100 лева. Средствата бяха предвидени за увеличение на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, зает в здравните и лечебните заведения, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет към министъра на здравеопазването, за достигане на минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“ 2022 г.

    Шофьорите от Хасково изтъкнаха, че е прието увеличението на заплатите да бъде въведено със задна дата - от 1 май 2022 г. Подчертаха, че увеличението на техните заплати е най-малко – едва 7%, тоест основната им вече ще е 990 лева, докато за медицинските лица ръстът е 20-27%. Водачите настояват повишението на заплатите им и за тях да е поне с 20%, като заплатите им да нараснат на 1300 лева, предвид голямата инфлация, а и отговорността, която имат по време на работа. Шофьорите коментираха, че искат заслужена заплата, която да отговаря на труда, който полагат по 12 часа дневно, а и през нощните смени. Изтъкнаха, че при всеки инцидент или сигнал, на който се отзовават, шофьорът е част от екипа и неотлъчно помага на фелдшера.

    Шофьорите от Хасково имаха готовност да напишат протестно писмо с искане за по-голямо увеличение на заплатите, което възнамеряваха да представят пред д-р Петя Радева. Пред тях тя заяви, че като го получи, ще го изпрати в Министерството на здравеопазването и уточни, че спазва разпоредбите от там.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ди
      Димо
      34 -3
      12:24, 12 сеп 2022
      Респект
    • 2
      Ня
      Някой
      27 -1
      16:15, 12 сеп 2022
      А ако някой се интересува колко е заплатата на директора на Болницата Гелов -- 23000лв.на месец . И това не е шега.....
      • Зи
        Зизи
        13 0
        17:44, 12 сеп 2022
        Той само щатната си заплата на директор ли взема???? Тези хора вземат само щатна заплата, както и ВСИЧКИ работещи в ЦСМП
    • 3
      Ma
      Mad Max
      7 -10
      20:56, 12 сеп 2022
      Въобще не са са зле за каквито се представят! Имах съсед на линейка от скоро пенсионер! Та как го прави този номер от една никаква линейка що нафна икономисваше . Поне половин заплата си докарваше отгоре , чак таксиметържиите му бяха редовни клиенти за евтина нафта.
      Ей тия протестери ако вземат да ги проверяват как изписват горивото и сами ще си потърсят другаде работа.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини